Idén is meghirdette a feltörekvő művészek támogatását szolgáló nyílt pályázatát fesztiválrendezők számára az Európai Fesztiválszövetség (EFA).

Az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért – EFFEA projekt keretében ötven fesztivál juthat anyagi támogatáshoz, amelyből ötven feltörekvő művészt vagy társulatot segíthet a 2024. június 1. és 2025. május 31. közötti időszakban megvalósuló rezidencia program és fellépések keretében. A fesztiválok a közönség számára még ismeretlen tehetségek, új utakat kereső művészek felkutatói és bemutatói, így az ugródeszkát jelenthetik egy-egy művész karrierjében. Kiemelték: a feltörekvő művészek a társadalmak alakítói, kreatív alkotók, akik a művészet erejével a jövő formálóivá válhatnak.

Az EFFEA művészeti rezidencia program feltörekvő művészek nemzetközi karrierjét támogatja, egy pályázó fesztivál és legalább egy vagy két partner fesztivál részvételével, más-más országokból. A pályázó fesztivál által létrehozott rezidencia időt, teret, megfelelő körülményeket biztosít egy művész vagy társulat számára ahhoz, hogy új alkotást hozzon létre, és azt bemutassa a közönségnek, a partner fesztiválok segítségével pedig nemzetközi porondra is eljuttathassa.

A programra olyan művészeti fesztiválok szervezői pályázhatnak, amelyek regisztráltak a FestivalFinder.eu oldalon, és a programban részt vevő országok valamelyikében vannak bejegyezve. A pályázaton indulhatnak az Európai Unió tagállamai, valamint a Kreatív Európa program részes országai, vagyis Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Grúzia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Tunézia és Ukrajna. Partner fesztiválként vagy művészként szintén résztvevő ország az Egyesült Királyság, Örményország, Svájc és Törökország.

Az EFFEA Felfedezés művészeti rezidencia kategóriában a fesztivál pályája kezdetén és nemzetközi áttörés előtt álló művészt/társulatot segít. A rezidenciát biztosító fesztivál legalább egy partner fesztivállal lehetőséget teremt az alkotásra és a nemzetközi bemutatkozásra. A zsűri itt negyven pályázati támogatást fog odaítélni, egyenként nyolcezer euró összeggel.

Az EFFEA Dobbantó művészeti rezidencia kategória a hazájukban már befutott művészeknek szól, akik készen állnak nemzetközi szintre emelni karrierjüket. Ők a három együttműködő fesztivál segítségével Európa több színpadán mutathatják be tehetségüket. Itt tíz pályázati támogatást oszt ki a zsűri, egyenként 15 ezer euró összeggel.

Az online pályázati felület hétfőn nyílt meg. Regisztrálni a FestivalFinder.eu oldalon lehet; a pályázónak a Felfedezés kategóriában legalább egy, a Dobbantó kategóriában legalább két külföldi partner fesztivált kell megjelölnie. A pályázó fesztivált és a partner fesztiválokat is legalább egy alkalommal meg kell rendezni; egy művész csak egy pályázatban vehet részt; a pályázó fesztivál kategóriánként egy pályázatban vehet részt, de partner fesztiválként több projektben is szerepelhet.

A pályázati határidő 2024. március 19., az eredményeket júniusban teszik közzé. Részletes pályázati tájékoztató és pályázati feltételek itt és a Summa Artium oldalán olvashatók.

Művészetek Völgye. Fotó: Bach Máté