mitem2018_sajtotaj_eoszfoto_5432_600x337.png
Sajtótájékoztató a MITEM-rőlFotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

Nem is akármilyeneket. A Nemzeti Színház munkatársai már a tavalyi fesztivál után elkezdtek azon dolgozni, hogy idén is színvonalas darabokat tekinthessünk meg a hazai és a külföldi felhozatalból válogatva. Azt már bátran ki lehet jelenteni: ebben az évben sem kell szégyenkeznie a fesztiválnak, hiszen remek előadások érkeznek hazánkba, a Nemzeti Színház színpadaira.

A 2018-as MITEM programjában Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia, Ukrajna előadásai szerepelnek, és mivel hosszabb lesz a fesztivál, több olyan produkció is lesz, amely két alkalommal is színpadra kerül.

A nemzetközi színházi találkozó január 25-ei sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a MITEM elmúlt négy éve óriási sikertörténet: egyre többen jönnek el a rendezvényre, melynek idejére a világ színházi életének központjává válik Budapest és a Nemzeti Színház.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a MITEM-ről szólva hangsúlyozta a találkozás, az együttlét, az egymás kultúrája iránti kíváncsiság és a párbeszéd fontosságát. A meghívott színházak között vannak olyanok, amelyek hagyományosan, szinte minden évben jelen vannak a fesztiválon és új vendégeket is köszönthetünk ? mondta az igazgató.


oidipusz_vahtangov_mitem_0009_600x402.png
Jelenet az Oidipusz király című előadásbólFotó: Valeriy Miasnikov

 

Csak néhány a MITEM előadásai közül.

Hazánkba látogat a moszkvai Vahtangov Állami Akadémiai Színház és a Görög Nemzeti Színház a Rimas Tuminas rendezte Oidipusz király című darabbal. A kétnyelvű előadásban a Vahtangov művészei játsszák a főszerepeket, a kórus pedig görög színészekből áll. ?Most jött el az ideje Szophoklész tragédiájának. Olyan előadást szeretnék, amely a legfontosabb dolgokról: az erényről és a becsületről szól? ? mondja a darabról a rendező.

Németországból, egyenesen Berlinből érkezik a Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör című Bertolt Brecht-darabbal, melyet Michael Thalheimer rendezett. Ugyancsak Berlinből, a Berliner Ensemble társulatától láthatjuk Günter Grass A bádogdob című regényének színpadi adaptációját Oliver Reese rendezésében. A bádogdob kísérlet arra, hogy a szerző láttassa, miképp csábították el őt a nemzeti szocilista eszmék, és hogy megszólaltassa az ellenvélemény dobját. A műnek és szerzőjének ellentmondásos megítélése ellenére is a regény a háború utáni Németország egyik mérföldkövévé vált ? olvasható a MITEM oldalán.


badogdob_4_copyright_birgit_hupfeld_600x397.png
Jelenet A bádogdob című darabbólFotó: Birgit Hupfeld

Tunéziából, a Tunéziai Nemzeti Színház társulatától a Violence(s) című darabot nézhetjük meg, amelyről így ezt olvashatjuk a Nemzeti Színház ajánlójában: ?Utazás az emberi lélek mélyére. Homérosz, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Shakespeare, Dante, Büchner, Brecht, Genet, Bond, Pasolini és annyi más után??

Igazi különlegesség, a Borisz Davidovics síremléke című előadás érkezik a szerbiai Újvidéki Színház tolmácsolásában; a mű alapja Danilo Kiš azonos cím műve. Az alkotás a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb könyvének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borges-i világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó, címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait. Alekszandar Popovszki steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, amely szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestől, esernyőstől, vörös szőnyegestől ? szól az ismertető.

 


img_0355a_resize_borisz_600x400.png
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásbólFotó: Srđan Doroški

A külföldi előadások mellett négy hazai darabot is megtekinthetünk: az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült Woyzecket és III. Richárdot, a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bánt, valamint a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emlékére című darabot, melyet Sardar Tagirovsky állított színpadra.

 

A MITEM részletes programja a www.mitem.hu honlapon érhető el. Bérletek már kaphatóak!

Szíjjártó Anita, mitem.hu, MTI