20180301_BTF2018_sajtotajekoztato__Kael_Csaba_c_Posztos_Janos
Harcsa Veronika és Káel Csaba

Éppen nagypéntekre esik a nyitány, így igyekszünk a húsvéti ünnepkört is megjeleníteni ? fűzte hozzá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki egyben a fesztivál Operatív Testületének (OT) elnöke is. Az egyik fókusz idén is Liszt Ferenc művészete és munkássága lesz, így a nyitóelőadáson Szent Erzsébet legendáját láthatja a közönség ? mondta, majd hozzátette: ha ez szorosan nem is kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz, az előadás a kereszténységről szól, hiszen egy Árpád-házi hercegnő, egy keresztény szent történetét mutatja be. Emellett jelentős produkció lesz még az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus előadásában Telemann Jézus feltámadása és mennybemenetele című műve, de húsvéti tematikával készül a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is, amely a népi hagyományokkal igyekszik bemutatni a húsvéti ünnepkört. Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kapnak a zongoristák, így Marta Argerich, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken ? jegyezte meg Káel Csaba. Mindemellett nagy hangsúlyt kap a fesztiválon az idén a százéves Leonard Bernsteinnek is. Az ő tiszteletére mutatnak be egy eddig Magyarországon még nem játszott darabot, a Quiet Place-t, melyet Walter Kobéra vezényel. A karmester, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, felidézte: a Budapest?Bécs-tengely Bernstein életében is jelentős szerepet játszott; az amerikai komponistától most utolsó darabját játsszák a Neue Oper Wien társulatával.

20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_Ban_Teodora_c_Posztos_Janos
Bán Teodóra

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, az OT tagja kiemelte: idén is több helyszín csatlakozott a fesztiválhoz, így az Uránia Nemzeti Filmszínház is, amely hatestés koncertsorozattal veszt részt, és a tavaly már ?kipróbált? Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának koncertterme, ahol a fesztivál záró estjén Mozart Varázsfuvoláját hallhatják az érdeklődők. Már rendhagyó helyszínnek számít a TRIP hajó, ahol az ős-Koldusoperát, John Gay művét adják elő Novák Eszter rendezésében. ?Fontos számunkra, hogy olyan fesztiválhangulat legyen a városban, amely megjelenik annak arculatában és a lakókat is bevonja az ünneplésbe? ? hangsúlyozta Bán Teodóra, majd hozzáfűzte: ezt segíti elő több köztéri program és egy tavaszi vásár is, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zárja majd. Bán Teodóra felhívta a figyelmet arra is: a programsorozatba minden évben igyekeznek bevonni a fiatal előadókat is, így a Fischer Annie-ösztöndíjasok állandó fellépői a BTF-nek.

20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_2

Idén plusz fesztiválként debütál a Zsabó Fesztivál, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d?Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd ? mutatta be az új fesztivált Anneke Boeke fuvolaművész, aki felhívta a figyelmet arra is: a régi barokk zene olyan akár egy nyelv, melyet el kell sajátítani, a mostani fiatal barokk zenészek azonban már újraértelmezik, felfrissítik a régi hagyományokat, amelynek külön örül.

20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_1

Harcsa Veronika 2019-ben jelentkezik új lemezzel, melynek dalait először hallhatja a közönség a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az énekesnő eddig duettben lépett fel Gyémánt Bálint gitárossal, a duó azonban két belga zenésszel, egy dobossal és egy nagybőgőssel bővült. Solymosi Vilmos (Dj Bootsie) a Talamba együttessel ad közös koncertet a Várkert Bazárban. A Ludwig Múzeum a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be egy kiállítással, a Deák17 Galéria pedig Ata Kandó gyerekfotóiból válogat. A Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál alig egy hónap múlva, március 30. és április 22. között 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Posztós János