Idén megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális helyszín tartalommal való megtöltése - erről tárgyalt csütörtöki ülésén a békési megyeszékhely közgyűlése.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, s ez Szarvas Péter polgármester szavai szerint növelheti a város turisztikai vonzerejét. A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új állandó kiállítás, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy-emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, valamint az év végére lezárul az új bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és munkásságát megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat. A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető szerint jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve.

Az előterjesztésben az olvasható, miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a várossal, ebben a folyamatban a Modern városok programban további komoly előrelépések történtek. Több stratégiai dokumentumban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg

a Munkácsy-negyed mint potenciális turisztikai attrakció.

A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal írták.

A városi gyereknap, a háromhónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed kiemelt eseménye lesz. Októberben a Garabonciás Napokon kifejezetten a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre pedig konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc a közvélemény számára kevésbé ismert barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő pedig egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)

Későbbre további nagyrendezvényeket is terveznek,

felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Fesztivál, egy GasztroStreetArt-, valamint egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) ötlete.

Szente Béla képviselő az előterjesztés vitájában elmondta, a Zsolnay-negyedet egy meglévő gyárra építették rá, itt több érték összekapcsolásáról van szó, amit szerinte a közeljövőben több város követni fog.  Szente Béla és Miklós Attila is felvetette, hogy a negyed területén lévő, néhány éve leégett, magánkézben lévő István-malommal és a múlt év végén lebontott Körös Hotel helyével kezdeni kell valamit.

Opauszki Zoltán turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott,

„Békéscsaba jelentős lépést tett, hogy felkerüljön az ország turisztikai térképére; a negyed abban segít, hogy az emberek tudatosan válasszák utazásuk céljaként a várost.”

Nagy Ferenc alpolgármester hangsúlyozta, hogy a negyedben a vendéglátásra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A közgyűlés 14 jelen lévő képviselője egyhangúlag határozott arról, hogy a negyed városüzemeltetési típusú működtetésével 2023-tól a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-t bízza meg, az idei évi rendezvényszervezési, PR- és marketingfeladatok ellátására pedig további forrást biztosítanak.

Nyitókép: a Bábszínház látványterve. Képek forrása: munkacsynegyed.hu