Így gyógyulhatunk természetes forrásból

Mire jó a fekete nadálytő? Milyen bajunkon segíthet a vérehulló fecskefű? Hogy gyógyulhatunk természetes forrásból, és mikor kell szakembert hívni? A Petőfi Akadémia friss epizódja a gyógynövényeket veszi górcső alá.

Már az őskori ember étrendjében is szerepeltek növényi eredetű táplálékok. Ez a fajta tudás általában családon belül öröklődött. A falvakban nem mindenütt voltak orvosok, de ott voltak a javasasszonyok, füvesemberek, akikhez betegség esetén fordult a lakosság.

A modern orvoslás gyökereit elsősorban a népi gyógyászatban kell keresni. Kezdetben az orvosok maguk készítették a gyógyszereket is, majd később kettévált ez a terület. Számos olyan gyógynövényt használ a modern orvoslás, amelyek megtalálhatóak napjainkban a népi gyógyászatban is.  

„Magyarországon bárki gyűjthet egyéni szükségletre napi két kilogramm gyógynövényt, de a természetvédelmi területeken e mennyiség gyűjtéséhez hatósági engedély szükséges. A forgalmas utaktól legalább ötszáz méterre, tiszta helyről kezdjük gyűjteni a gyógynövényeket” – magyarázza Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mesteroktatója, akitől videónkban azt is megtudjuk, hogy a gyógynövényeket általában szárított állapotban alkalmazzuk, illetve sokan közülük fűszernövények is egyben.

Egyes betegségtípusok házi patikaeszközökkel is jól kezelhetőek, de a komolyabb esetek feltétlenül orvosi kezelést igényelnek. Ilyenkor a gyógynövények kiegészítő szerepet tölthetnek be.  

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.