Így segít rajtunk a varrógép

A Petőfi Akadémia friss epizódjában nyolc percben mutatjuk be a gépi varrás alapjait. Hogy varrjunk tornazsákot varrógéppel? Mi az a zsinórház? És hogyan akadályozhatjuk meg az anyagok bomlását? Megmutatjuk.

„Fontosnak tartom, hogy ezt a tudást, amit megörököltem a nagyanyámtól, édesanyámtól, a saját lányaimnak, sőt fiaimnak is továbbadjam. Egy nagy csapatmunka is tud lenni, ha együtt vagyunk az alkotásban” – mondja Vass Ágnes kézműves szakember, aki a Petőfi Akadémia korábbi epizódjában a kézi varrás legkézenfekvőbb technikáit mutatta be, most pedig a gépi varrás alapjaiba avatja be a nézőket.

Friss videónkban Ágnes tornazsákot készít varrógép segítségével, és lépésről lépésre mutatja be az egyes munkafázisokat, így a kezdő varrógéphasználók is könnyedén elsajátíthatják az alapvető technikákat. Mire figyeljünk a gépi varrás során? És miben segíti a munkánkat a vasaló? A Petőfi Akadémia e heti epizódjából kiderül.

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.