A toruńi Kopernikusz Egyetem régészei egy olyan 17. századi sírra bukkantak Észak-Lengyelországban, amelybe egy vámpírnak hitt gyereket temettek.

A gyereket arccal lefelé temették el, hogy amikor felébred, a földbe harapjon – ismertette a Heritage Daily cikkét a National Geographic. Egy későbbi időpontban a maradványok nagy részét eltávolították, és csak az alsó lábszárat hagyták meg, amelyet a sarka alatt lakattal zártak le. A háromszög alakú lakattal védték az élőket az elhunyttól, emellett az élet utolsó szakaszának lezárására is utaltak. A sír egy másik „vámpír” 2022-ben feltárt nyughelye mellett fekszik, akit sarlóval a nyakán temettek el, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák a halott feltámadását.

A gyermeksír mellett egy gödröt is találtak, amelyben három további gyermek csontjaira bukkantak, köztük egy zöldes elszíneződésű állkapocstöredékre, amelyben arany, kálium-permanganát és réz nyomait mutatták ki. A kutatók szerint az elszíneződést egy olyan főzet okozhatta, amelyet a vámpírizmus kezelésére főztek, ebből következtettek arra, hogy a Pnie falu közelében feltárt temető valószínűleg a társadalom által életük során és haláluk után is kirekesztett emberek temetkezési helye volt.

A vámpírok, azaz az emberi húst fogyasztó szellemek vagy vérszívó démonok alakja gyakorlatilag mindegyik civilizáció mitológiájában és népmeséiben megtalálható – gonosz lények, öngyilkosok és boszorkányok kísérteteként, rossz szellemek által megszállt holttestekként és vámpírok áldozataiként képzelték el őket. Érdekesség, hogy a 18. században a vámpírészlelések különösen Kelet-Európában voltak gyakoriak.

Fotó: Łukasz Czyżewski / Nikolausz Kopernikusz Egyetem Régészeti Intézete