Online programokkal jelentkezik a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeum: élő tárlatvezetéssel és könyvbemutatóval várja az érdeklődőket pénteken.

A múzeum Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításán M. Lovas Krisztina és Szende László kurátorok tartanak exkluzív online tárlatvezetést péntek délután hatkor. Tekintettel a nagy érdeklődésre szombaton hatkor megismétlik a programot.

A zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata többek között azt kutatja, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, miről mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai, és mit rejt a két nemzet több mint nyolcszáz éves közös múltja.
A Zoom felületére meghirdetett program ingyenes, de regisztrációhoz kötött; jelentkezni a itt  lehet.

Péntek este nyolckor a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című kötet bemutatójához csatlakozhatnak az érdeklődők.
A decemberben megjelent kötet apropója egy nagylelkű ajándékozás: Gladys és Paul Szápáry 2017-ben a múzeumnak adományozták magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket.

A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfél száz fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának alig ismert szelete elevenedik meg. A magyar kultúra napján az érdeklődők Orgona Angelika, a kötet szerzőjének segítségével utazhatnak a múltba.

Fotó: Az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége kiállítás a Nemzeti Múzeumban. Forrás: MNM