Ősbemutató hangzik el a Liszt Ferenc Kamarazenekar szerdai online koncertjén a szerző, Ilja Gringolc hegedűművész közreműködésével.

Az esten Ilja Gringolc Beethoven Diabelli-variációihoz írt kamarazenekari átiratát mutatják be a világon először a világhírű, orosz származású hegedűművésszel közösen. Gringolc szólistaként és koncertmesterként is szerepet kap. A koncert a korábbi előadásokhoz hasonlóan ingyenesen lesz megtekinthető, professzionális online streaming-technikával közvetíti a zenekar.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet szerez majd az online térben is” – nyilatkozta Gringolc.

A Beethoven-darab mellett a felvilágosodás kiemelkedő zenei alakjának, Jean-Marie Leclairnek g-moll hegedűversenyét is előadja a zenekar. A műsor része még Pavel Fischer 3. vonósnégyese, az Őrült dudás, amelyet a zeneszerzővel 2018-ban Ausztráliában többek közt Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója adott elő. 

Nyitókép: Liszt Ferenc Kamarazenekar (2019.), fotó: MTI/Mónus Márton