A magyarországi zenekarok turnébuszairól indít kutatást a Hangfoglaló Program innovációs alprogramja. Az október 28-áig kitölthető kérdőív többek között arra keresi a választ, hogyan és milyen járművekkel közlekednek hazai és nemzetközi turnék során a magyar zenekarok.

A Winwinwin Kft.-vel együttműködésben készülő kutatás kérdéssora arra is rákérdez, hogy milyen tulajdonban vannak a zenekarok turnébuszai, hányan használnak egy-egy járművet, átlagosan hány megtett kilométert utaznak az előadók vele egy-egy koncertre, ki vezeti, milyen kényelmi és biztonsági funkciói vannak, és bérelt busz esetén mekkora kiadással jár egy-egy hétvégi vidéki kör.

„Ez a felmérés az első lépés lehet abba az irányba, hogy megismerjük a hazai zenekarok mobilitási modelljeit. A bővített kérdés az lenne, miként oldják meg (...), hogy produkcióik eljussanak a helyszínre (…). Az első pillantásra csupán logisztikai kérdésnek nagyon sok vetülete van, jó lenne ebbe mélyebb betekintést nyerni” – mondta Lehoczky Zsófia, az alprogram vezetője.

A Hangfoglaló Program korábban a magyarországi próbatermek helyzetéről, a zenészek zenei képzettségéről, valamint a zeneipari wellbeingről, azaz jóllétről is végzett már kutatást.

Fotó: Az Aerosmith együttes turnébusza. Fotó forrása: Fülesbagoly.