olvasoproba2

Az olvasópróba pont az, aminek hangzik: az adott előadás szövegének felolvasása, némi direktori segítséggel.

A dráma, amely január 25-én, Hamvai Kornél fordításában, Szabó Máté rendezésében kerül a Miskolci Nemzeti Színház színpadára, Thomas Vinterberg Születésnap című, dán Dogma-filmje alapján született.

A Dogme 95 avantgárd filmes mozgalom volt, amelyet 1995-ben Lars von Trier és Thomas Vinterberg dán rendező indított. Lényege, hogy a hagyományos filmes értékeket akarták előtérbe helyezni: a történetet, a színészi munkát, a témaválasztást. A Születésnap volt a mozgalom első Dogma-filmje.

Azt vallották, hogy nem a rendező egyéni művészete, hanem az elmondani kívánt történet a fontos, ezért minél kevesebb ?hamis? dolgot akartak belevinni filmjeikbe. Csak a forgatási helyszínen található kellékeket igyekeztek használni, zene csak akkor volt a filmben, ha az ott helyben szólt, előnyben részesítették a kézikamerát, az optikai trükkök használatát is mellőzték. A drámában ? ahogy a filmben is ? a születésnapi ünnepségen egy eddig eltitkolt, szörnyű múltbéli esemény kerül felszínre: egy családon belüli erőszak története.

A rendező azt mondja, a mai társadalom nem tud mit kezdeni, ha egy ilyen dologgal szembesül, ezért is fontos róla beszélni. Szabó Máté éppen ezért szán időt az olvasópróba elején a történet tisztázására, az erőszak pszichológiájára. Különböző ?források? segítségével magyarázza el, mi is játszódhat le az áldozatban, az erőszaktevőben és az őket körülvevő környezetben. A színészek arcán is látszanak az érzelmek, többen hozzá is szólnak, elindul egy diskurzus: itt teszik le az alapjait azoknak az érzelmeknek, amiket karaktereik hoznak majd az előadás során.

Lajos_Andras_R_JPG
Lajos András

Lajos András színművész az erőszakot elszenvedő fiút játssza, aki édesapja 60. születésnapi ünnepségén fejti fel a múltban eltemetett sérelmeket, amelyeket az apa követett el a fiú és az ikertestvére ellen gyermekkorukban. A fiú már elérkezett abba a korba, hogy szembeszegüljön azzal az emberrel, akit tisztel és szeret ugyan, de érzi, hogy ki kell mondania, mi történt vele ? mondja. Szerinte nagyon nehéz megnyilvánulni ebben a témakörben, de amíg jelen van a világban, addig beszélni kell róla.

Az előadásról további információk itt.

Forrás és fotók: mnsz.hu