Indonéziának és Srí Lankának adnak vissza több száz műkincset holland múzeumok, amelyek a gyarmati korszakban kerültek a tulajdonukba.

A 478 műkincs átadását az NRC Handelsblad napilap csütörtöki kiadása szerint a hágai kulturális minisztérium jelentette be. Gunay Uslu kulturális miniszter történelmi pillanatnak nevezte a gyarmati korszakban Hollandiába került műkincsek visszaszolgáltatását. Mint mondta, a kulturális és műemléki szempontból értékes műtárgyaknak „soha nem lett volna szabad Hollandiába kerülniük”.

A tárgyak között van az indonéziai „Lombok kincse”, számos drágakő, arany- és ezüsttárgy, amelyeket holland gyarmatosítók 1894-ben raboltak el a sziget egyik palotájából. Ennek a kincsnek egy részét 1977-ben már visszaadták Indonéziának.

Srí Lanka az amszterdami Rijksmuseumtól egyebek mellett egy díszes ágyút kap vissza, amelyet 1765-ben vittek el az országból, és 1800 óta szerepelt a múzeum gyűjteményében. Egy 138 gyémánttal kirakott kardot is visszaszolgáltatnak az ázsiai országnak a július 10-ére Leidenbe tervezett ünnepélyes átadáson.

A képen a Kandy királyi család tárgyai, köztük az arannyal, ezüsttel és rubinnal díszített díszágyú az amszterdami Rijksmuseumban. Fotó: Freek van den Bergh / ANP via AFP