00181746_600x375.png
A táncház napja a Liszt Ferenc térenFotó: Hagyományok Háza

Nagy Viktória, a Hagyományok Háza kulturális szervezője az M1 aktuális csatorna május 4-ei műsorában elmondta: a rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér, ahol egész nap tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozással, az Írók Boltjában népmesével várják az érdeklődőket. Egész nap élőzene szórakoztatja a közönséget.

Hozzátette, hogy május 4-én a Zeneakadémián múltidéző beszélgetést szerveztek Kallós Zoltán emlékére. Ezt követően ünnepi gálakoncertet tartottak és átadták a Halmos Béla-díjakat: a Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át. A Hagyományok Háza közlése szerint Henics Tamás kutatóorvos a magyar kulturális hagyományok átörökítéséért, a népi műveltség széleskörű megismertetéséért, Mihó Attila hegedűművész pedig kiemelkedő szakmai munkájáért, gyűjtési munkáiból származó tapasztalatszerzéséért, hiteles hangzásvilágáért kapta a díjat. A vándordíjat, Halmos Béla egykori hegedűjét olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

 

A táncház napja beharangozására különböző programokat, flashmobokat is szerveztek. A Liszt Ferenc téri egész napos program után este közösen vonulnak át a résztvevők a Rácskertbe, a rendezvény hivatalos esti táncházába. A Rácskertben fellép a Zagyva Banda, a házigazda pedig Szente János lesz. A VII. Táncház napja eseményeit élőben is közvetítik:

 

Nagy Viktória felidézte, hogy az első táncház napját 2012-ben szervezték meg, a táncházmozgalom elindulásának 40. évfordulója alkalmából. A rendezvényt azért tartják május első szombatján, mert az első táncház 1972. május 6-án volt, és az esemény emlékére, az ehhez az időponthoz legközelebb eső szombaton szervezik meg a táncház napját minden évben, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesülettel közösen.

 

Hamar Dániel, a Muzsikás Együttes alapító tagja elmondta: maga a táncház egy esemény, Erdélyből, Szék városából származott, azt próbálták átültetni több mint négy évtizede. Akkor újdonságnak számított az, hogy egy falusi hagyományt városi közegben próbáljanak meg életben tartani. A táncházak nemcsak a hagyományt őrzik, hanem modern városi szórakozási formáról van szó, amelyben a fiatalok jól érzik magukat, közösséget alkotnak, szerelmek szövődnek. Emellett olyan hungarikumról, amelyet az egész világ megpróbál utánozni ? mondta.

 

Hozzátette: a Muzsikás Együttes 45 éve alakult, mely idő alatt megtapasztalták ennek a zenének, táncnak az erejét, nemcsak itthon, hanem szerte a világban. Óriási örökségünk, nagy kincsünk, amire nagyon kell vigyázni. Ezáltal meg tudjuk mutatni, hogy kik vagyunk mi, magyarok ? fogalmazott.

A rendezvény további programjai és helyszínei a Hagyományok Háza honlapján találhatók.

Forrás: MTI