A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket ingyenes vetítéssorozatokkal. A program célja a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése.

A 2023-ban elindult Moziklub – Országos filmklubhálózat program célja a magyar filmörökség és a kortárs filmek eljuttatása kisebb településekre, hogy a nagyvárosoktól távol élők is láthassák a magyar filmeket, és részesüljenek a közösségi filmnézés élményében. A filmklubok kiváló szórakozási és közösségépítési lehetőséget kínálnak, amelyeken a program keretében képzett filmklubvezetők segítik a látottak értő befogadását, közös feldolgozását a vetítéseket követő beszélgetésekkel.

A tervek szerint 2024 nyaráig Tiszakarádtól Nagykutasig és Röszkétől Diósjenőig összesen 180 településen rendeznek tízalkalmas ingyenes filmklubokat. Az első vetítéseket 2023 végén tartották közel 50 helyszínen, ahol a nézők visszarepülhettek az időben a Meseautóval, várták a Nagykarácsonyt a közelmúlt legsikeresebb romantikus vígjátékával, vagy a Vuk rókáival kalandoztak. A programok között szerepelt kifejezetten az óvodásokat célzó vetítés, illetve olyan események is, amelyekre elsősorban az idős korosztályt várták a helyi szervezők.

A Filmintézet által összeállított filmkínálat 25 klasszikus és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. A filmek között szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások.

A Moziklub vetítéssorozatainak részeként vármegyénként egy-egy vetítéssel egybekötött régiós közönségtalálkozó is színesíti a vidéki közösségek kulturális lehetőségeit, amelyeken az érdeklődők találkozhatnak a filmek alkotóival, szereplőivel, a filmklubvezetők pedig egymással, hogy megoszthassák tapasztalataikat.

A képen a komlói Kaptár Művelődési Központ. Forrás: Nemzeti Filmintézet