fbpx

Ingyenes koncertet ad a Szent Efrém Férfikar

Az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Fehér György Miklós kortárs műveit énekli az idén huszadik születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar február 19-én.

http://szentefrem.hu/sajtoszoba/

Kettős bemutatóra kerül sor, két olyan új Fehér György Miklós-mű hangzik fel, amelyeket a szerző a Szent Efrém Férfikar számára írt. Az orgonára komponált misében Bednarik Anasztázia játszik orgonán, majd elhangzik Fehér György Miklós Requiemje is. A hazánkban egyedülálló vokális formációnak a kezdetek óta kiemelt jelentőségű a magyar kortárs klasszikus zene népszerűsítése, új művek bemutatása.

Több kortárs mester szerette meg az idén húszéves Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását és komponált műveket az együttesnek – Sáry László, Dukay Barnabás, Mohay Miklós, Zombola Péter, Tornyai Péter, Csiky Boldizsár és még sokan írtak darabokat az együttesnek. Közéjük tartozik Fehér György Miklós, akinek a műveit már több mint tíz éve énekli a férfikar.

Fehér György Miklós zeneszerző 1951-ben született Budapesten. 1956-tól 1971-ig a miskolci Bartók Konzervatóriumban, majd Budapesten és később ismét Miskolcon tanult zongora-, oboa- és zeneszerzés szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett zeneszerzés szakon 1976-ban.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanebben az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka elismerést adományozott a Szent Efrém Férfikarnak.

Olyan neves zenészekkel léptek fel együtt, mint a King’s Singers, Abeer Nehme libanoni énekesnő, rendszeres közreműködői az Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes produkcióinak, szívesen kirándulnak más műfajokban olyan előadókkal, mint az Anna and the Barbies, Palya Bea, Dés László és Presser Gábor, Lackfi János és Háy János írók, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent István Zenekar és a Budapesti Vonósok.

A rovat további cikkei