Gyalog és biciklin, építészeti, helytörténeti és tájsétákon várják Tapolca és környékének felfedezésére a látogatókat a Tájtéka ingyenes sétafesztiválján.

A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa program egyik fontos célja, hogy segítse a tájért felelősséget érző helyi közösségek együtt gondolkodását és összefogását. A SéTapolca Sétafesztivál, ami a Kortárs Építészeti Központ KÉK Városi Séták programja és Tapolca gazdag táj- és helytörténeti séta-kínálatának találkozásából született éppen ezt valósítja meg, hiszen a környezet megismerésének egyik legjobb módja a sétálás.

A látogatók június 17-én és 18-án ismerkedhetnek a város és környékének épített és táji örökségével, ahol a szervezők 13 városi sétával és túrával készülnek.

A Tájtéka projekt a Balaton-felvidék tájhasználatát és az ehhez kötődő jó gyakorlatokat kutatja. A helyi közösségekkel együtt szervez programokat, hogy megmutassa, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.  A város helytörténészeivel, építészekkel, irodalomtörténészekkel és a környék túravezetőivel 13 izgalmas városi sétával és túrával várják a látogatókat.

A túrák kedvelőinek a tájséták a Balaton-felvidéki táj kialakulását, geológiai és növénytani érdekességeit tárják fel. Kiderül az is, hogyan formálta a kultúrtájat az ember, miközben a sétavezetők megismertetik a látogatókkal a környék szőlő- és bortörténetét és az egykor virágzó bányászat építészeti emlékeit. A történelem kedvelői helytörténeti sétához csatlakozhatnak, azok pedig, akiket Tapolca karakteres építészeti emlékei vonzanak, az építészeti séták gazdag kínálatából választhatnak.

A sétákon a részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött. 

A részletes program a tajteka.hu oldalon és a facebook eseményben olvasható. Itt lehet a sétákra regisztrálni is.

Fotó: Szentes Szilárd