fbpx

Ingyenes zarándokkoncert a Szent Efrém Férfikarral

Augusztus 17-én a Zempléni Fesztiválon lép fel a formáció.

A Csepelen működő görögkatolikus kórus férfi tagjai éppen 20 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában adták első koncertjüket Szent Efrém Férfikar néven, Bubnó Tamás vezetésével. A Zempléni Fesztiválon megvalósuló koncert egy két évtizede íródó sikertörténet első állomása volt: ez indította útjára Magyarország egyik legnépszerűbbé váló vokális együttesét. A Szent Efrém Férfikar 2022. augusztus 17-én a Zempléni Fesztiválon, gyökereikhez visszatérve, 14 órakor Filkeházán, 18 órakor pedig Mikóházán ad ingyenes koncerteket, a két helyszín között pedig együtt zarándokolnak a közönséggel.

A helyszínhez és a jubileumhoz méltóan az együttes visszanyúl azokhoz a dalokhoz, amivel kezdeti sikereiket érték el: a görögkatolikus szakrális zene és a bizánci hagyomány énekei egyaránt elhangoznak a koncerteken, de az együttes egyéb fontos arcai – a magyar kortárs zene, a klasszikus magyar férfikari mesterek, illetve a saját feldolgozások – is megjelennek a repertoárban.

A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.

Nyitókép: ODPictures/Orbán Domonkos

A rovat további cikkei