A Filmión, a Nemzeti Filmintézet streaming platformján gyermeknap alkalmából csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen nézhető a magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula öt rövid mesefilmje és Dargay Attila Az erdő kapitánya című rajzfilmje a Kerek Erdő megmentéséről.

A magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula (1912–1971) születésének 120. évfordulóját idén ünnepeljük, ezért a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai az év folyamán a teljes életművet felújítják. A gyermekeknek készült, korai filmjeinek teljes körű felújítása már elkészült – ebből kínál most a Filmio ingyenesen nézhető öt örökzöld mesefilmet kiváló minőségben a legifjabb közönségnek.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951) az állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja, a hazai animáció hőskorának kiemelkedő darabja, amely diafilmen is generációk kedvence volt. Az Erdei sportverseny (1952) című állatmese volt az első magyar rajzfilm, amelyet külföldön díjaztak: 1954-ben a Párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el. A székely népmesén alapuló, lírai hangulatú Két bors ökröcske (1955) az 1950-es évek magyar animációjának legszebb darabja, Ránki György játékos zenéjével. Az Egér és oroszlán (1957) és A telhetetlen méhecske (1958) reklámfilmes előzményekből építkeztek, előbbivel a magyar mézet, utóbbival a fogmosást népszerűsítették.

A gyermeknapi válogatásban ingyenesen nézhető Dargay Attila harmadik egész estés filmje, Az erdő kapitánya (1987) is, melynek hőse egy nyugdíjazás előtt álló nyomozókutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt. A rajzfilmmé szelídített bűnügyi vígjáték a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.