Technológia és a textil találkozásának lehetünk tanúi azon a kiállításon, amely TechTextil címmel nyílik október 14-én a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

A kiállított alkotások az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által.

A magyar divat- és textiltervezők munkájuk során a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoznak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében. A szubjektív válogatás során az volt a cél, hogy a felhasználási területek szerint minél szélesebb spektrum kerüljön bemutatásra. Játékos anyagkísérleteken túl láthatunk fejlesztés alatt lévő vagy már kész termékeket is.

A bemutatott alkotások
textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködésének a gyümölcsei.
 

A hazai intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörője az EJTECH kreatív labor, amelyet Kárpáti Judit Eszter textilművész, valamint Esteban de la Torre médiaművész hozott létre. Szakmai tevékenységük mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett egyetemi oktatómunkájukkal más tervezőket segítenek és inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelynek születésénél aktívan közreműködtek. Jelenleg a Caracoles II. című munkájukat mutatják be, amelynek célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

Jelenleg a legelterjedtebb és leglátványosabb
alkalmazási terület a divat világa, azon belül is a jelmeztervezés. Polyák
Eszter elektromos rendszert épített be a jelmezekbe, amely a látványelemet adja
a fellépések során.

Izgalmas Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása, aki az öltözékek esetében az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait szenzorok segítségével dolgozza fel és jelekké transzformálva írja bele a szövetbe.

Az orvosi célú felhasználás két kiállító munkáján keresztül jelenik meg. Hegedűs Zsanett az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik. Argentex néven fejlesztett egy gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, valamint pacemakerrel élők számára egy Faraday-kalitkaként működő zakót is.

Kormos Anna Zsófia
doktori projektjének koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs
fájdalmat átélőknek nyújt segítséget. 

Varga Anikó Hangesés című munkája felfedezésre és játékra hív a szalagok megérintésével.

Gimesi Judit alkotásai a zene ritmusát, dinamikáját a színek és a fényerő változását követik. Kivetített agyhullámok című művében saját, zenehallgatás közben rögzítette agyhullámait vetítette ki látvány formájában.

A kiállítás kurátora: Söptei Eszter textiltervező iparművész

A kiállító művészek: Gimesi Judit, Hegedűs Zsanett, EJTECH, Lévai Zsófia, Kormos Anna Zsófia, Polyák Eszter, Varga Anikó

Nyitókép forrása: zsolevai.com