A koronavírus által diktált menetrend, illetve a világ különböző pontjain zajló társadalmi, politikai zavargások, amelyek megpróbálják átírni a történelmet, és a feledés fátylát borítani a teljes kulturális emlékezetre, hogyan befolyásolják a mindennapi életünket? Ilyen körülmények között mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan újulhat meg a színház?

Az idei fesztivál ilyen kérdésekre keresi a választ Tompa Gábor fesztiváligazgató szerint.

A fesztivál ideje alatt összesen 34 előadás tekinthető meg, három tömbbe csoportosítva.

Horizontok

A Horizontok szekcióban olyan előadások felvételei is láthatóak, amelyek a fizikai formájában szervezett fesztiválon is jelen lettek volna. Itt többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso, Boris Yukhananov rendezései szerepelnek.

Silviu Purcărete előadása
Fotó: Petru Cojocaru
UTE30

Az Európai Színházi Unió idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Ezért az Interferenciák UTE30 tömbjében az Unió egykori és mostani tagjainak 11 kiemelkedő előadása lesz látható. A vetített produkciók rendezői között találjuk Giorgio Strehlert, Krystian Lupát, Lev Dogyint, Declan Donellant, Tompa Gábort, Alexandru Dariét vagy Székely Gábort is.

OFF

A OFF programban többek között olyan fiatal és független alkotók előadásait vetítik, mint Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea. Az Interferenciák így is szeretne támogatást nyújtani a független színházi szférának.

Tompa Gábor előadása
Fotó: Adrian Piclisan

Az idei programban négy operaelőadás is helyet kapott. A fesztivál záróakkordjaként, november 29-én a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje.

A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook-oldalán lesz elérhető. A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni.

Kiemelt kép: Boris Yukhananov/Andrey Bezukladnikov