Iráni road movie, a Hit The Road kapta a legjobb film díját a vasárnap zárult BFI London Filmfesztiválon. A nemzetközi versenyprogram zsűrijének elnöke Malgorzata Szumowska volt, míg az elsőfilmes szekció zsűrijét Isabel Sandoval vezette.

A rendezőként debütáló Panah Panahi, a hazájában államellenes propaganda miatt a filmkészítésről eltiltott Dzsafar Panahi filmrendező fiának filmje egy autóban játszódik, amelyben egy család tart egy ki nem mondott, nyugtalanító cél felé. Hátul ül egy energikus gyerek a törött lábú, mogorva apával, elöl az anya, a sofőrülésben pedig a másik fiú mered rezzenéstelen tekintettel a kihalt horizontra, miközben az 1970-es évek iráni popzenéje szól.

A legjobb első filmnek járó Sutherland-díjat a belga Laura Wandel Playground című drámája kapta, amely a gyermekkor traumáiról szól. A dokumentumfilmes mezőnyből Liz Garbus Becoming Cousteau című produkcióját választotta győztes alkotásnak a Kim Longinotto vezette zsűri. A filmfesztiválon a True Things író-rendezőjének, Harry Wootliffnek ítélték oda az 50 ezer fonttal (21,4 millió forinttal) járó filmes alkotói ösztöndíjat, amelyet a korábbi években olyan alkotóknak ítéltek, mint Rose Glass és Daniel Kokotajlo. A közönségdíjat a Costa Brava, Lebanon című libanoni film vitte el.

Az október 6. és 17. között lezajlott nemzetközi filmfesztiválon 159 játékfilmet vetítettek le, köztük 21 premierre került sor. A londoni közönség láthatta Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozását, a The Lost Daughter című pszichológiai drámát, valamint az Oscar-díjas Jane Campion A kutya karmai között című westernjét is.

Nyitókép: jelenet a Hit The Road című filmből. Forrás: Directors’ Fortnight