„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálják. 2022-ben elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi műsor, amely a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A tervezett előadások Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen irányok mentén állítsuk össze a programokat. Több célt kapcsoltunk végül egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, melyet mi személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni: élményeket adni az olvasóknak, hogy egy-egy ilyen élmény hatása alatt levegyenek és elolvassanak egy így közelről megismert szerzőt vagy könyvet. Emellett az érdekel minket, hogy a meghívott alkotók hogyan gondolkodnak, akár a nyelvről és a nyelvekről, akár egymásról, akár egy-egy klasszikusunkról, akár egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól.

A találkozások, a kölcsönös megismerés, a párbeszéd, az egymásra irányuló figyelem azok a motívumok, melyeket szeretnénk minden alkalommal a közönség elé kirakni, ennek minden váratlanságával és hitelességével együtt.

Minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény – akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom” – fogalmazott Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

„Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Alig várom, hogy a »karavánnal« elindulva a könyvekkel és szerzőkkel valódi találkozásaink legyenek!” – mondta el Juhász Anna. Hozzátette: a céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad.

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022 januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldön.

Több mint harminc éve ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én, s a kiemelt dátum alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

Január 25. és 28. között négy napon keresztül négy város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely – közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

A meghívott vendégek közt érkezik Székelyföldre Bartis Attila, a Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész, érdemes és kiváló művész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, rendező, Szöllősi Mátyás Margó-díjas és Térey-ösztöndíjas író, fotográfus és Sárik Péter zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a szalonesteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, így a tartalmas beszámolók és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

2022-ben ünnepeljük a Farkaslakán 125 éve született Tamási Áron írót is, aki azt mondta, célja „az igazi magyar múltat folyton feltárni, mondani, prédikálni. A magyar nép sorsán s a mélykultúrán keresztül szemléltetni életünket és sorsunkat. A műveket kell adni, teremteni kell, a magyar irodalom színvonalából nem szabad engednünk.” Ennek jegyében indul útjára az Irodalmi Karaván és a további irodalmi programok a térségben a 2022-es évben.

Nyitókép: Juhász Anna. Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség