book-2304389_960_720
Fotó: pixabay


2018. május 9., 19:00?20:30

SZERB ANTAL / UTAS ÉS HOLDVILÁG-EST
A Hadik Irodalmi Szalon május 9-én tartja következő estjét. A Római Magyar Akadémiával együttműködve ezúttal másodjára rendeznek közös programot. Ismét olasz-magyar esemény lesz, középpontban a május 1-jén születésnapját ünneplő Szerb Antallal és halhatatlan regényével, az Utas és holdvilággal. Tavaly volt nyolcvan éve, hogy 1937-ben megjelent az Utas és holdvilág, Szerb Antal egyik legnépszerűbb és ma már számos nyelvre lefordított, nemzetközileg is ismert regénye.
Vendég lesz az est ?ötletgazdája?, Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, aki italianistaként mesél a római Utas-túrákról, de lesz sok zene, egy készülő film és felolvasás is.

 

Vendégek:
– Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója
– Szász János filmrendező
– Havasréti József egyetemi docens
– Takács Géza színművész
– Prieger Zsolt zenész, az Anima Sound System vezetője

Háziasszony: Juhász Anna

Belépő: 1000 forint
Regisztráció: anna.irodalmiszalon@gmail.com

Részletek ITT!

2018. május 11., 19:00

UTAK, VILÁGOK ? IRODALMI SZERELMEK III.

Ady Endre & Léda (Diósyné Brüll Adél)

Radnóti Miklós & Fifi (Gyarmati Fanni)

Márai Sándor és Lola (Matzner Lola)

 

Folytatódik a Várkert Irodalom nagysikerű sorozata, az Irodalmi szerelmek május 11-én. A harmadik esten a XX. századi magyar irodalom nagy alakjai és szerelmei kerülnek a középpontba, ezúttal utazásaik, származásuk, kötődéseik által ? Kassától Prágáig vagy Liberecig.

irodalom_sziv
Fotó: pixabay

Az esten nagy utazókat mutatnak be, akik nemcsak Rómát, Posillipót, Párizst vagy New Yorkot hódították meg, hanem a visegrádi országokban is ?otthon? voltak: tanulmányok, újságírás, verseik fordítása vagy születésük okán. Radnóti Miklós csehországi tanulmányai alatt szerelmes lett, mégsem szakadt meg sírig tartó kapcsolata és levelezése Gyarmati Fannival. Márai Sándornak az örök otthona maradt Kassa, szülőhelye, amely nemcsak műveiben jelenik meg, de életre szóló szerelmét, Lolát is ott ismerte meg.

Háziasszony: Juhász Anna

Részletek ITT!

2018. május 22., 18:00

Abigél titkai ? Piros Ildikó estje

Töredékek az írónő életművéből: Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész önálló estje Szabó Magda emlékére a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Piros Ildikó színművész olyan személy, aki hitelesen emlékezhet Szabó Magdára, hiszen rendkívül közel állt hozzá. Pályája során sok neves íróval volt kapcsolatban, de közülük kiemelkedik az írónő, akit szellemi szülőanyjának tekint. A színésznő szokatlan formát választ az emlékestnek. A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód nem a klasszikus előadóestek dramaturgiáját követi, lehetővé teszi viszont, hogy Piros Ildikó több karaktert megszemélyesítsen. Az összeállítás Szabó Magda hat művét érinti, három nagyregény, az Abigél, Az ajtó és a Katalin utca mellett három kisebb írásból is elhangzanak részletek. Az est Szabó Magda életét is megidézi életrajzi elemek felvillantásával, hiszen a rendkívül tudatos írónő számára Debrecen és a hazája iránti szeretet, a családi háttér, a támogatás, amelyet kapott, mindennél fontosabb volt. Külön érdekesség, hogy Piros Ildikó maga is játszott abban a négyrészes sorozatban, amelyet az Abigél című regényből készítettek, és a forgatókönyvet maga Szabó Magda írta. A színésznő az egyik kulcsfigura, Zsuzsanna nővér szerepét kapta, s ez még személyesebbé teszi a megemlékezést.

Belépő: 1500 forint

Részletek ITT!

2018. május 26., 11:00

Meselátó a Mesemúzeumban

Közösségi meseszövés Kliment Jankóval és Makkai Danival, a Panyigai Hangműhely vezetőivel.

A világ majd? minden országát bejárta már, de csak keveseknek adatik meg, hogy találkozhassanak vele. Egyes helyeken a Minden Mesét Látó Gurunak nevezik és varázslónak tartják, mások bűvésznek, de akadnak, akik szemfényvesztőnek. Különleges tudománya, hogy látja az emberek közös történetét, de csakis akkor, ha az általa kiválasztott csoport bizonyítja, hogy alkalmas erre a megtisztelő mutatványra. Ebben persze kevesen hisznek. Én sem hittem, amíg nem hallottam a saját fülemmel.

Ajánlott korosztály: 8?12 éves korig

Időtartam: 90 perc

Részletek ITT!

 

baby-2598005_960_720
Fotó: pixabay

2018. május 26., 10:00

Pagonyfeszt

Igazi cirkuszos-színházas Pagonyfeszttel vár mindenkit a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében a Pagony Kiadó! Számtalan színházi, mesés, zenés, kézműves programból válogathat mindenki egész nap! Lesz Boribon-koncert, megismerhetjük Marék Veronika A bohóc és a kismajom című meséjét egy különleges színházi előadásban, és egész nap zsonglőrködhetünk, sőt: beleshetünk a cirkusz kulisszái mögé is a Tintaló Cirkusz jóvoltából, ráadásul kipróbálhatjuk a régebbi és a legújabb Brio favonatokat! Finom fagylalttal és kávéval várnak mindenkit!

Részletek ITT!

Összeállította: Wéber Anikó