Tzafetas_Roland_Farkas_Franciska_Szoloskei_Timea_Dolmany_Attila_Csikos_Attila_ZSL3554
Az ADYnemADYde sajtótájékoztatója

Ady Endre halálának 100. éves évfordulójára emlékezve ADYnemADYde címmel, rendhagyó, kortárs dokumentumszínházi előadásra készül a Zichy Szín-Műhely, hogy a rajongók mellett megszólítsák a költészet iránt még nem lelkesedő fiatalokat is.

Miközben Ady költészetének és életművének bemutatása mellett archív anyagokat, verseket, idézeteket vetítenek, azzal a gondolattal is eljátszanak, hogy mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája. Milyen posztot tenne ki a Facebookra vagy az Instára? Párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül.

_ZSL3533
Farkas Franciska

Az Ady Endre emlékévben színpadra állított előadással a Zichy Szín-Műhely arra keresi a választ, hogy az élete során megosztó költő hogyan lett a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, hiszen a legnagyobb modern magyar költőnek tartotta Pilinszky, csonka tehetségnek Kosztolányi, és félelmetesen nagy hatással bíró művésznek Németh László. Az alkotók ezért emberközelien és érthetően próbálják megismertetni a művész életét, életvitelét, gondolkodását, létezését, szerelmeit, aggódását és világképét a diákokkal.

A felhasznált versek és versrészletek gyakran női szemszögből szólalnak meg, ami újabb dimenziót teremt Ady világának megismeréséhez. A darabban a költő legismertebb versei közül többek között az alábbiak hangzanak el: Góg és Magóg fia vagyok én; Páris, az én Bakonyom; Héja-nász az avaron; Ülj törvényt, Werbőczy; Lédával a bálban; Elbocsátó, szép üzenet; Őrizem a szemed; Dies Irae; Párisban járt az ősz.


Dolmany_Attila_rendezo_ZSL3509_1
A rendező, Dolmány Attila

A darabot Csikós Attila írta és szerkesztette, zenéjét Kulcsár Attila és Dolmány Attila szerezte, az előadás rendezője Dolmány Attila. A szerepeket Farkas Franciska színművész, Szőlőskei Tímea Junior Prima-díjas színművész és Tzafetás Roland színművész játssza.