2015. szeptember 23-án, szerdán 16 órakor kezdődik Csáth Géza író, zenekritikus (dr. Brenner József orvos) eddig ismeretlen alkotóművészi oldalát, zeneszerzői munkásságát összegző Művészetek vándora ? A zeneszerző Csáth Géza című kötet bemutatója. A Magyar Kultúra Kiadó (Győr) és az Országos Széchényi Könyvtár közös vállalkozásában megjelent kiadvány szerzője Kelemen Éva a Zeneműtár munkatársa, Csáth hátrahagyott kompozícióinak gyűjteményi gondozója.

 

A programon a szerzővel, valamint a könyv mellékleteként megjelenő hangfelvétel összeállítójával, Elek Szilvia zongoraművész-íróval dr. Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója beszélget. A program keretében az érdeklődők válogatást hallhatnak az író eddig ismeretlen kompozícióiból is.

 

A zeneszerző Csáth Géza

?Az elmúlt évtizedek során Csáth Géza irodalmi munkásságával, orvosi-pszichoanalitikai cikkeivel értékelő és értelmező tanulmányok egész sora foglalkozott ? fogalmaz a kötet fülszövege. Sokan és sokszor elemezték művészetének sajátos látásmódját, novellái misztikus belső világát, keresték a személyiséget eluraló disszonancia és meghasonlás miértjét. Csáth Géza nevű zeneszerzőt azonban nem ismer a köztudat, pedig az író életének egyik leghívebb társa a muzsika volt. Barátok és pályatársak visszaemlékezései szerint remekül hegedült, zongorázott, sokat komponált, s írásaiból egyértelműen kiderül: kapcsolata a zenével különleges, különlegesen egyedi volt.

 

A művész hátrahagyott kompozícióinak jelentős részét napjainkban az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi. A dalokat, hegedű- és zongoraműveket, kamaradarabokat, kísérőzenéket tartalmazó dokumentum-gyűjtemény a tragikusan rövid életpálya egészén átível: fellehetők benne a gimnazista-évek korai zsengéi, Ady- és Kosztolányi-versek megzenésítései, de számos, torzóban maradt késői kompozíció is.?

 

Időpont: 2015. szeptember 23., szerda 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti díszterem

Budapest, I. kerület, Budavári Palota F épület
A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.