Az idén harmadik alkalommal megrendezett egy hetes tábor korábban a Hajdúböszörményi Nemzetközi Írótábor nevet viselte, idén azonban a szervezők elhagyták a nemzetközi jelzőt, és felvették a HÍR rövidítést. ?Az írótábornak csak a neve változott meg, a tematikája nem? ? mondta el Papp-Für László, az egyik szervező a Kultúra.hu-nak. ?Felvettük a HÍR rövidítést, és ezáltal Hajdúböszörményi Írótáborra változott a nevünk. A nemzetköziség megmaradt, hiszen határon túlról és innen is érkeznek diákok hozzánk.?

 

A szervező elmondta, hogy ?leginkább a 16 és 20 éves korosztály a célközönség. Hajdúböszörmény határon túli testvérvárosaiból hívunk középiskolás diákokat, de emellett sok egyetemista is ellátogat hozzánk.?

 

irotabor
Fotó: kulter.hu

Az idei HÍR-nek a tematikája a tavalyihoz hasonlóan alakul. ?A délelőtti órák tulajdonképpen tanulással telnek, ugyanis van három íróiskolás csoport, ezt követi három társművészeti szeminárium, amelyekből egyet-egyet kell választaniuk a résztvevőknek? ? ismertette Papp- Für László.

 

Az íróiskolában Áfra János, Szálinger Balázs, Farkas Felmann Endre, Maria Teresa Reyes és Ferdinandy György lesznek az oktatók. A társművészeti szemináriumoknál Bíró Gergely, Szabó Imola Julianna, Pollák Orsolya és Szilágyi Tamás vesznek részt, akik hol a photoshop, hol a színművészet felől közelítenek az irodalomhoz.

 

A délelőtti irodalmi szemináriumokat délutánként beszélgetések és előadások követik. Kedden délután Jókai Anna író megnyitója után a résztvevők a Kossuth nagydíjas írónő előadását hallgathatták meg, majd Győrffy Ákos és Szentmártoni János olvastak fel műveikből. Szerda délután Ferdinandy György és Csender Levente Emigránsok címmel meghirdetett beszélgetésén vehettek részt, majd a Popcorn John című darabot nézhetik meg a diákok.

A zenés hangulatot a táborban a Bar-talk zenekar és Hajagos Andrea és a Terasz zenekar szolgáltatja.

 

A HÍR a Magyar Írószövetség és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör szervezésében valósul meg.