f__pg19630329030_600x516.png
Básti Lajos, Lukács Margit és Ungváry László 1963-ban Az ember tragédiájábanFotó: MTI/Pálfai GáborForrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

?Ne drámázz annyit!? ? mondhatná a képzeletbeli pasi a képzeletbeli barátnőjének az év 365 napjából 364-en. Kivéve egyen. Ősz elején ugyanis egy napot, szeptember 21-ét kifejezetten az ilyen esetekre találták ki, hiszen ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját! Jó, ne essünk túlzásokba, és tegyük félre a szóviccet is. A magyar dráma napja nem egyenlő a párkapcsolati hisztizéssel. Ezen a napon a magyar színház és irodalom egykori és ma élő legnagyobb tehetségei előtt tiszteleg a szakma, ezzel együtt ápolja a hagyományait, elismeri a kortársait, építi a jövőjét. Ez alkalomból mi is visszatekintünk kicsit a múltba, átnézzük hagyományainkat, majd egy cseles fordulattal a mába helyezzük mindezt és megnézzük, ma miként emlékezünk, a jelen művészvilágból kiket és hogyan méltatunk. Lássuk!

Honnan ered a magyar dráma napja?

Ezen a napon, 1883. szeptember 21-én mutatták be Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményéből készült színdarabot a Nemzeti Színházban Paulay Ede rendezésében. A sikerhez a színházi technika is hozzájárult, ugyanis ekkor alkalmazták először a villanyfényt, a süllyesztőt és a megnövelt színpadot a teátrumban. Az ősbemutatón Ádám szerepében Nagy Imrét, Éva szerepében Jászai Marit láthatta a közönség, Lucifert pedig az ekkor még pályakezdő színész, Gyenes László alakította. A Magyar Írók Szövetsége 1984-ben kezdeményezte, hogy az évforduló legyen egyben a magyar dráma napja is.


szinhaz_0215_1_400x542.png
Jászai Mari Az ember tragédiájábanFotó: keptar.oszk.hu

A magyar dráma napja ma

Az emléknap célja a színházi értékek bemutatása, megismertetése és az írók ösztönzése az alkotásra. Ezen a napon adják át a Szép Ernő-jutalmat is. A szintén 1984-ben alapított irodalmi díjat a drámaírók között három kategóriában osztják ki: jutalmat kap az előző évben bemutatott vagy nyomtatásban megjelent legjobb dráma írója, a legjobb elsődrámás pályakezdő drámaíró, és elismerik a drámaíró munkásságot vagy életművet is. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította.


ernoe_szep_hungarian_writer___one_hundred_hungarians_book___volume_viii__1915__10__400x565.png
Szép ErnőFotó: wikipedia.hu

Az első díjazottak és hírességek

A Szép Ernő-jutalmat 1992-ig csupán egy alkotónak, a legjobb drámaírónak ítélték oda. Az első díjazott 1984-ben Weöres Sándor volt, aki A kétfejű fenevad című alkotásáért vehette át az elismerést. A következő években Ratkó József (Segítsd a királyt!), Hernádi Gyula (Hagyaték), Sütő András (Álomkommandó), Ottlik Géza (A Valencia-rejtély), Tandori Dezső, Schwajda György (Ballada a 301-es parcella bolondjáról), valamint Székely János (Mórok) kapta meg a díjat. A későbbi években olyan irodalmi és drámaírói hírességek is részesültek a Szép Ernő-jutalomban, mint például Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György (Mohózat), Szabó Magda, Bereményi Géza és Nádas Péter.


esterhazy_peter__1__600x478.png
Esterházy Péter is Szép Ernő-jutalomban részesültFotó: wikipedia.hu

 

Szép Ernő-jutalom 2018-ban

Idén szeptember 21-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban 16 órától rendezik meg a Szép Ernő-jutalom díjátadóját, a három díjazott Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter. Tasnádi István drámaíró, forgatókönyvíró, rendező drámaírói életművéért és színházi munkájáért részesül az elismerésben, Hajdu Szabolcs film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, színész drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért, Závada Péter költő, zenész pedig a Je suis Amphitryon című drámájáért, valamint az eredeti nyelvi világú átirataiért kapja a díjat. A díjazottakat Vidovszky György rendező, Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Szép Ernő Kuratórium elnöke, valamint Darvasi László író méltatja a díjátadón. Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díj anyagi fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A kuratórium munkáját a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.


kulturahu_magyardrama_600x375.png
A Szép Ernő-jutalom díjazottjai 2018-ban: Tasnádi István, Hajdu Szabolcs, Závada PéterFotó: wikipedia.hu, jegy.hu

Összeállította: Révy Orsolya

Forrás: Wikipedia, MTI