fbpx

Ismerd meg az európai roma színházakat!

A Független Színház Magyarország június 11-én induló online színházi sorozata minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be.

A társulat évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit elérhetővé teszi saját videómegosztó portálján. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája 2020. június 11-én 21:00 órától érhető el.

A Független Színház Magyarország célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatja az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit.

Bár roma színházak, több mint 100 éve működnek Európában és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, máshol, mint a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozatban, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.

„A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan. Ha megtaláljuk a másikban és saját magunkban is a hőst, végre megérthetjük egymást és képesnek érezhetjük magunkat arra, hogy alakítsuk a világunkat. A roma színház a kulturális örökség részeként fontos szereppel bír” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője. A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

A rovat további cikkei