Milyen egy jó tetováló? Míg 10-20 évvel ezelőtt az volt a legfontosabb szempont, hogy megfelelő higiéniai körülmények között, precízen dolgozzon az alkotó, ma már sokkal magasabb elvárásokat támasztunk a művészek iránt. Az előbb említett minimumok mellett közrejátszik a választásban az is, hogy melyik alkotó stílusa áll hozzánk legközelebb, ki tud olyan mintát tervezni, amit egy életen át szívesen viselünk. Új cikksorozatunkban most olyan magyar művészeket mutatunk be, akiknek ezer közül is felismernénk a munkáit.

Bianicon

Bálint Bianka saját bevallása szerint nem álmodott tetoválói karrierről, de miután férje megvette az első tetoválógépét, ő is megszerette a tinta illatát és a gép berregését. Az alkotó 2014-ben alapította meg saját márkáját, a Bianicont, ami mára jóval több, mint tetováló brand: Bianka nem csak a munkáit mutatja meg – amik már táskára, pólóra, kulacsra is felkerültek – de állást foglal fontos társadalmi kérdésekben is, legyen szó a nemek viszonyának jövőjéről vagy a veganizmusról.

Augusztiny Gergő

Gergő az a tetováló, aki egy fekete-fehér mintát is képes úgy megalkotni, mintha 1000 színben pompázna. Precíz vonalvezetése és a motívumok részletgazdagsága a legjobbak közül is kiemeli őt, pláne, ha természeti képeit vagy spirituális ábráit említjük. Ahogy a többiek, úgy Gergő esetében is azt ajánljuk: bátran bízzátok rá a tervezést, mert jó kezekben lesztek.

Barbi Surman

Barbi munkáit sokkal szívesebben nevezném ékszernek, mint tetoválásnak. A lágy, nőies vonalak, a gyakran visszaköszönő virág- és portrémotívumok a minimalizmus jegyében készülnek, és olyan természetesen illeszkednek a bőrhöz, mintha a viselőjük velük együtt látta volna meg a napvilágot. Barbi nagyszerűsége talán leginkább abban rejlik, hogy olykor többet mond két vonallal, mint más 5-6 órás egész hátas tetoválásokkal. 

Borbás Róbert

Grindesign nevét már az óceánon innen és túl is ismerik: tetoválta Jason Momoát és a The Dillinger Escape Plan zenészeit, tervezett pólót a Metallicának, tavaly pedig kiadta első illusztrációs kötetét. Munkáit nagyban inspirálja a természet: előszeretettel építi be tetkóiba a növény- és állatvilág motívumait, de attól sem riad vissza, hogy vallásos képeket dolgozzon fel és alakítson át.

Dorcaborca

Berczi Dóra grafikusként kezdte, de már nem csak papírra, hanem bőrre is alkot. Az állatmotívumok és a portrék az ő szívében is kiemelt helyet foglalnak el, azonban úgy formálja saját ízlésére a pin-up girlöket, tigriseket, filmsztárokat, hogy nem marad kétely a készítőt illetően. Védjegye az arcpír, az erős kontúr és a kerekded vonalak.

Kiemelt kép: Augusztiny Gergő munkája