fbpx

Ismeretlen fajok megkövesedett maradványait találták meg Ausztráliában

Több ezer miocén kori állat és növény, köztük eddig ismeretlen fajok megkövesedett maradványait találta meg ausztrál és nemzetközi kutatókból álló paleontológuscsoport Ausztráliában, a McGraths Flat lelőhelyen.

A nemzetközi kutatócsoport az elmúlt három évben végzett ásatásokat a területen, és egyebek mellett dugós csapóajtós pókok, óriás kabócák, bogarak, darazsak, hangyák, szitakötők, valamint különféle halak és esőerdei növények fosszíliáit fedezték fel.

A 23 millió éve kezdődött és 5 milliárd éve véget ért miocén korszakból származó fosszíliák fontos ismereteket nyújtanak az ausztrál kontinens történetéről.

A leletek alapján a terület egykor mérsékelt égövi, buja esőerdő volt.

A felbecsülhetetlen értékű fosszíliákat egy goethit nevű, vasban gazdag kőzetben találták, amelyben csak ritkán keletkeznek fosszíliák. A kövületek akkor keletkeztek, amikor vasban gazdag talajvíz jutott egy holtágba, és a vasásványok kicsapódása beburkolta a vízben élő vagy a vízbe esett organizmusokat.

A fosszíliák a fajok közötti kölcsönhatások bizonyítékait is megőrizték. A halak gyomortartalmából például következtetni lehet majd arra, hogy mivel táplálkoztak. Találtak példát a rovarok testén konzervált virágporra is, így meg tudják mondani, hogy melyik faj melyik növényt porozta be.

Nyitókép: Australian Museum/Michael Frese

A rovat további cikkei