Egyhangúlag Márta István zeneszerzőt, fesztiválszervezőt választotta elnökének a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) rendkívüli tisztújító közgyűlése kedden Budapesten.

A közgyűlésre azért volt szükség, mert a szervezet korábban hivatalban lévő elnöke, Borsa Kata májusban lemondott tisztségéről. Márta István 2002-ben egyik alapítója és 19 éven át elnöke volt a mára csaknem 200 fesztivált számláló MFSZ-nek. A 2022-es tisztújításkor már nem indult, de a tagság akkor tiszteletbeli elnökké választotta.

Márta István másfél évre vállalta az elnöki megbízatást, és székfoglaló beszédében elmondta, hogy a héttagú elnökség szorosabb bevonásával a Magyar Fesztivál Szövetség erőteljesebb szakmai képviseletét, a tagság aktivizálását, a véleményformálás hangsúlyos megjelenését tűzte ki célul.

Márta István – egyeztetve az elnökség tagjaival és a szakértőkkel – fontosnak tartja a jelenlegi gazdasági helyzet elemzését és annak hatását a hazai fesztiválpiacra, a belső és külső kommunikáció hatékonyabbá tételét, a határon túli magyar fesztiválok bevonását a szakmai munkába, valamint a döntéshozók, támogatók szervezett megszólítását. Az MFSZ ezért életre hívott egy új tanácsadó és szakértői bizottságot a mecenatúra és a hatékonyabb érdekérvényesítés elősegítésére.

A vezetőség a társadalmi kapcsolatok bizottságának elnökéül Mezei Dániel kommunikációs szakembert kérte fel. A bizottság munkájában a vezetőség tagjai, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője, fesztiválszervező, valamint Márta István is részt vesznek. Az új elnök újraszervezi a korábban sikeres fesztiválkutatást, továbbá kiemelten fontosnak nevezte a szakmai minősítések elismertetését. Az MFSZ tervezi egy színvonalas összefoglaló munka, az egyesület fennállásnak 20 esztendejét átfogó kötet megjelentetését is, amely azért is fontos, mert az elmúlt évtizedekben Magyarország fesztivál-nagyhatalom lett, amiben a szövetség tagjai tevékenyen részt vállaltak.

Fotó: Belicza László Gábor / Kultúra.hu