Az államtitkár emlékeztetett: az először 2006-ban meghirdetett fesztivál részeként a múzeumok a törzsközönségükbe nem tartozókat nagy sikerrel szólítják meg a szokásostól eltérő eszközökkel, élményalapú tudásátadással. 2016-ban 164 ezren vettek részt a programokon, a látogatók kétharmada a vidéki közönség soraiból került ki.
A kormányzat 15 milliós forrással támogatja a Múzeumok Őszi Fesztiválját a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül ? emelte ki Hoppál Péter. Kitért arra is: a napokban írt ki a Miniszterelnökség egy tájházak számára szóló pályázatot 300 millió forintos kerettel.

A fesztivál programjai idén 11 tematikához kapcsolódnak, amelyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat öleli fel. Új tematika foglalkozik idén a jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékával, az irodalom múzeumi jelenlétével.

A fesztivál a múzeumok egyik legalapvetőbb tevékenységét érinti, arról szól, hogy miként lehet ismereteket átadni a mai nemzedékek számára is érthető módon ? hangsúlyozta Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója. A fesztivál kínálatában többek között szabadtéri és gasztronómiai programok, kiállításmegnyitók, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és múzeumi éjszakázások, valamint szakmai konferenciák is szerepelnek.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta: első alkalommal rendezik meg szeptember 23-án, szombaton a Tájházaink vendégségben elnevezésű bemutatkozó programot 11 intézmény részvételével a szentendrei Skanzenben, ahol színes programokkal, köztük almakóstolóval, csizmakészítéssel és paprikafőzéssel várják a közönséget.

Az M5 kulturális csatorna célja azonos a múzeumokéval, megőrizni és minél többek számára elérhetővé tenni a magyar kultúra értékeit ? mondta Dér Ágnes, a csatorna igazgatója. Hozzáfűzte: nem csupán utólag leadott tudósításokkal támogatják a fesztivált, hanem igyekeznek előre felhívni a figyelmet a programokra a hét minden napján jelentkező esti kulturális híradóban és más műsorokban is.

A fesztivál teljes programkínálata elérhető az www.oszifesztival.hu internetes oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

Forrás: MTI
Fotó: Csákvári Zsigmond