A több mint 300 művész között idén fellép Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is ? mondta el Vadas Vera, a fesztivál művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón, ahol köszöntőt mondott Izrael állam nagykövete, Yosef Amrani és Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester. A fesztivál célja, hogy új tehetségeket kutasson fel és minél többet merítsen a zsidó kultúrából, melyet a ZsiMü idei új szlogenje is kifejez. ?Régi is, új is, jewish ? ez az új szlogenünk? ? mondta el Vadas Vera, majd hozzátette: régi, mert a zsidó kultúrára, hagyományra épül és új, mert folyamatosan keresik az olyan friss és fiatal tehetségeket, mint a Mongooz and the Magnet, akik játszottak a sajtótájékoztatón és a fesztiválon is fellépnek.

A nyitónapon, május 28-án különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a Vígszínházban Defiant Requiem ? Verdi Terezínben címmel, amely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket, akik Giuseppe Verdi Rekviemjét egy csempészett kotta segítségével és egy zongora kíséretében tizenhatszor adták elő 1943 és 1944 között. A 150 fős kórus egyre fogyott, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták tagjait, 1944 októberére a kórus már csak 60 főből állt. Az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel meggyilkolták őket Auschwitzban. Murry Sidlin koncertdrámáját maga az alkotó vezényli, miközben a zenéjével párhuzamosan hallhatják a nézők a túlélő kórustagok beszámolóját, és részleteket mutatnak be abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményekről.


des_andras_kicsi2_600x651.png
Dés András

A MOMkultban Emilio Aversano ad zongoraestet Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével május 29-én: a műsorban Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven Vihar-szonátáján át, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig számos mű szerepel. Szintén a klasszikus zenét képviseli a programban május 31-én a Budapest Music Centerben (BMC) az Auer Trió Schumann- és Mendelssohn-estje Hegedűs D. Géza közreműködésével, június 10-én pedig A belcanto Mester és tanítványai címmel Berle Sanford Rosenberg életműkoncertjére várják a közönséget a Frankel Leó utcai zsinagógában.

A swing- és a jazzvonalat május 29-én a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyitja, amely alapításának 20 éves jubileumát is ünnepli az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Gátos István és Sárik Péter pedig a Budapest Jazz Clubban ad koncertet. A Columbus hajón május 31-én Dés András lép fel Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz bőgős társaságában, június 2-án pedig Kováts Kriszta Álomfejtés című ?zenés freudizmusát? láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. Kováts Kriszta az április 26-ai sajtótájékoztatón elmondta: az Álomfejtés lemezbemutatója a fesztiválon lesz, itt hallhatja először a közönség ezeket a dalokat, melyeken Szirtes Edina Mókussal közösen dolgozott. A címet Freud azonos című tanulmánykötete ihlette ? vette át a szót Fábri Péter dalszövegíró, aki elmondta: Freud könyve éppen abban az időszakban született, amikor a zsidók asszimilációja a legerősebb volt. Ugyanakkor az Álomfejtés cím az album esetében kicsit más jelent, hiszen nem pszichológiai értelemben fejtik meg a dalok az álmok világát, csupán tizenhat híresebb ember álommal, ébredéssel kapcsolatos alkotásait ? így Szabó Lőrinc egy versét ? ültették át zenés formában.

A Cotton Club Singers négy év kihagyás után dupla koncerttel lép fel a MOMkultban. A zenekar ezúttal öt főre bővül, az esti koncertre az összes jegy elkelt elővételben, ugyanakkor a délutáni előadásra még kaphatók jegyek ? mondta el a sajtótájékoztatón Szűcs Gabi, aki a Tiszta Amerika című produkcióban is fellép Ónodi Eszterrel és Behumi Dórival együtt június 4-én a MOMkultban. Másnap, június 5-én Elvis Presley dalait idézi meg Gájer Bálint, az Ivan & the Parazol, Nógrádi Gergely kántor-operaénekes és a Mongooz and the Magnet zenekar. Az esten közreműködik a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Bíró Eszter is.


horgase_falusim_600x418.png
Horgas Eszter és Falusi Mariann

Horgas Eszter és Falusi Mariann a Simon and Garfunkel duó dalait eleveníti fel az Uránia Nemzeti Filmszínházban június 6-án. Egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való barátságáról az Óbudai Társaskörben június 7-én. Ugyanezen a napon Woody and the Swing címmel a Kozma Orsi Quartet és vendégük, Kern András idézi meg Woody Allen világát az Urániában. A produkció kapcsán Kozma Orsi elmondta: mindig is szeretett volna egy estet rendezni Woody Allen tiszteletére, amelyet Kern András nélkül el sem tudott volna képzelni. Az előadás kapcsán felhívta a figyelmet arra is: a produkció egyszerre tartalmaz színházi és koncertelemeket.


ofra_haza_600x637.png
Ofra Haza

Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band június 9-én ad közös koncertet a Budapest Jazz Clubban, ugyanitt másnap, június 10-én pedig a Jazzical Trio koncertje válogat a zsidó kultúra legismertebb dalaiból. Ofra Haza világhírű izraeli énekesnő alakját május 27-én az Izraeli Kulturális Központ Galbi című kiállítása, június 2-án pedig Náray Erika és Klem Viktor előadása idézi meg. Vajda Tamás fotói a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt mutatják be a Mazel Tov Étteremben, de kiállítás nyílik Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből is az Urániában. A Hatszín Teátrumban lesz látható Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória és Lázár Kati nőNyugat című darabja június 5-én. Az előadás kapcsán Hámor Gabriella elmondta: a darab a Nyugat című újság női íróiról szól eredeti szövegekkel, amelyeket néhány helyen egészítettek csak ki. Az előadást korábban nagy sikerrel játszották a Thália Színházban. Alföldi Róbert felolvasóestet tart Zoltán Gábor Orgia című művéből május 30-án, Mácsai Pállal június 4-én Veiszer Alinda beszélget, június 9-én pedig Verebes István, Heller András és Hegedűs D. Géza mutatja be Kalmár Tibor Jiddische Mamák című kötetét.

A fesztiválról bővebben ITT olvashat.

 

Kultúra.hu/MTI