A művész 1942. március 4-én született Belgrádban. Családjával 1948-ban költöztek Magyarországra, Budapesten telepedtek le. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Egyetemi évei alatt döntött úgy, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntése meghozatalában támogatta őt édesapja is, akinek ezért fia a 2006-os a Prima Primissima – díj átvételekor beszédében mondott köszönetet.

Az 1960-as évektől különböző klubokban lépett fel, ekkor alapította több társával együtt a Zenith zenekart, amit egy évvel később neveztek át Metrora. Ekkor még kizárólag angol és amerikai dalokat játszottak, többek között a Rolling Stonestól, a Kinkstől, Elvis Presleytől és a Beatlestől. Később csatlakozott a zenekarhoz Zorán testvére, Dusán is, aki szövegíróként, dramaturgként vált híressé. Ekkor alakult ki a csapat a két testvérrel, valamint Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (basszusgitár, szaxofon, ének), Brunner Győző (dob) részvételével. Felléptek több Táncdalfesztiválon, a Budai Ifjúsági Parkban.

zoran

A hatvanas évek második felétől kezdtek önálló, magyar nyelvű dalokat játszani. Két nagylemezük jelent meg, a Metro (1969) és az Egy este a Metro Klubban (1970). A hetvenes évek elején sok zenész váltotta egymást az együttesben, végül 1972-ben feloszlottak.

Zorán ezután kezdett szólókarrierbe. Zenélt Ausztriában, illetve több nyugat-európai országban, Londonban találkozott John Lennonnal és Ringo Starral is. Több mint 20 önálló lemezzel rendelkezik, továbbá számtalan kiadatlan dallal.

A Metro együttessel, és önállóan is számos koncerten, turnén játszott, kivétel nélkül teltház előtt. Legismertebb dalai a Szerelemnek múlnia kell, az Apám hitte, Boldog idő, Ne várd a májust, Valaki mondja meg. Felesége az ismert színésznő, Hegyi Barbara, akivel közösen nevelik két gyermeküket.

Zorán neve egyet jelent a minőséggel. Az énekes visszautasítja az üres zenélést, az előadóművészet piaci alapon való hasznosítását. Dusán balladisztikus szövegei és a Presser Gábor által komponált dallamok zenés versekként szólnak, amelyekben a gazdag érzelmek sokszor keserű humorral párosulnak. Kedvelt témái a barátság, a szerelem, kötődés és szakítás, vágyak, remények, de szívesen énekel csalódásokról, hitről, régi és új időkről egyaránt. Művészetét gyakran hasonlítják Leonard Cohen és Chris Rea stílusához, akiknek dalait Zorán maga is sokszor énekli.

Forrás: wikipédia

Béres Anna