?Négy éve új koncepcióval rendezik meg a fesztivált, ehhez a kormányzat támogatása nyújt stabil anyagi bázist. Ezzel a segítséggel több mint három és fél hetesre bővült a BTF, amelyre már a legnagyobb világsztárokat is el tudják hívni. Az idei fesztivál egyik legfontosabb témája a 150 éve megkötött kiegyezés lesz, de a BTF csatlakozik a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is? ? mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja minden évben meghatározott tematikus fókuszpontok, évfordulók és kiemelkedő alkotók életműve köré épül. Idén az évről évre visszatérő Liszt-fókusz mellett Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezve neves művészek és együttesek készülnek különleges programmal, hogy a kiváló zeneszerző munkája előtt fejet hajtsanak, illetve az Osztrák?Magyar Monarchia és a magyarság életében is történelmi jelentőségű kiegyezés 150. évfordulójához is több fesztiválprogram kapcsolódik.

Káel Csaba a gazdag programkínálatból kiemelte Liszt Ferenc osztrák-magyar együttműködésben előadott Koronázási miséjét, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes számára készített Kiegyezés 1867?2017 című koreográfiáját is.
A fesztivál záró előadása Kodály Zoltán Háry Jánosának bemutatója lesz, valamint Kodály-premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes is.

A sajtótájékoztatónak otthont adó Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képi világát bemutató kiállítással jelentkezik, míg a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz munkáiból nyílik tárlat.
Sokan várják John Malkovich fellépését is, az amerikai színész Martin Haselböck orgonaművész közreműködésével adja elő Michael Sturminger A diktátor utolsó beszéde című darabját.


2_600x400.png
Balról jobbra: Káel Csaba, Bán Teodóra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet fordít egy-egy ország művészetére, 2017-ben a koreai kultúra áll a fókuszban: a dél-koreai énekes, gitáros és dalszerző, Gonne Choi érzékeny, költői zenei világa minden bizonnyal elbűvöli majd a budapesti közönséget. A világszerte sikerrel turnézó Coreyah zenekar pedig magával ragadó zenei fúziót teremt, összefűzve a popzenét, a népzenét és a jazzt, a hagyományos koreai hangzást, a nyugati rockot és a balkáni folklórt.

Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója a fesztiválon debütáló Adieu! című produkciójukról beszélt: elmondása szerint a darab a bohóc figuráját hozza be az újcirkusz világába. ?Az Adieu! tulajdonképpen az élettől való búcsúzásnak egyetlen szóba fogalmazott fricskája. Arról szól, hogy egy ember hogyan köszön el az élettől, hogyan lép át egy másik világba. Az előadáson lehetősége nyílik a főszereplő hölgynek arra, hogy visszatekintsen az életére és lássa: az élettörténete nem is olyan keserű, mint gondolná? ? nyilatkozta Vági Bence a Kultúra.hu-nak az Adieu! című darabról.


3_600x400.png
Vági Bence

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Hrutka Róbert kilenc év után lép fel ismét Jamie Winchesterrel. A zenész elárulta, hogy ezúttal a legkedveltebb számaikból játszanak a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében.

Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Ensemble tagja elmondta: négyrészes koncertsorozatuk az első világháború éveiben íródott kamarazenekari művekből válogat, mások mellett Bartók, Kodály, Debussy, Ravel, Elgar és Fauré darabjait megszólaltatva a fesztiválon.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál. A kulturális vonatkozások mellett azonban a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest turisztikai kínálatában is. ?A fesztiválra nagy szükség van, hiszen minden egyes résztvevője olyan emlékeket gyűjt az esemény alatt, amelyeket egy életen át magukkal visznek majd? ? hangsúlyozta. A fesztivált indító promenádon Kodály és Bartók figurái is felvonulnak, a menetet pedig nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén ? zárta a sajtótájékozatót Bán Teodóra.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a http://btf.hu honlapon található meg.

Forrás: BTF/MTI/Kultúra.hu

Fotó: BTF