A közösséget a középpontba állító japán építésznek, Jamamoto Rikennek ítélték idén az építészet legrangosabb elismerésének számító, százezer dollárral járó Pritzker-díjat.

A file photo shows Riken Yamamoto, Japanese Architect who values community in spaces both public and private, speaking during an interview in Komaki City, Aichi Prefecture on March 13, 2019. The Pritzker Architecture Prize has been awarded to Yamamoto, who earns the field’s highest honor for what organizers called a long career focused on “multiplying opportunities for people to meet spontaneously, through precise, rational design strategies.”( The Yomiuri Shimbun )
Kaoru Tachibana / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Jamamoto Riken. Fotó: Kaoru Tachibana / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Jamamoto hosszú karrierje során arra koncentrált, hogy épületeivel „megsokszorozza az emberek közötti spontán találkozások lehetőségét”. A 78 éves építész öt évtized alatt magán- és középületeket is tervezett lakóházaktól iskolákon át repülőtéri épületegyüttesig és tűzoltóságig, mindig a közösségi szellemet szem előtt tartva. Jamamoto számára egy magánépületnek is van közösségi funkciója – hangsúlyozták a díj indoklásában.

A Jokohamában élő és dolgozó építész a bejelentésre reagálva elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, de meg is lepte a díj. „Hamarosan 79 éves leszek. Ez a díj nagy pillanat nekem” – mondta Jamamoto, megjegyezve, hogy ezután talán könnyeben elmondhatja véleményét, és jobban odafigyelnek majd arra az emberek. Az építész szerint mestersége nem egyszerűen arról szól, hogy épületeket tervez, azokat környezetükkel összefüggésben tervezi, és remélhetőleg úgy, hogy hatással is legyenek környezetükre.

Építészeti munkássága egyik kiemelkedő példája a nyugat-hirosimai tűzoltóság épülete, amelynek homlokzata, belső falai és padlózata is üvegből van. Az épület arra ösztönzi a nagyközönséget, hogy megismerje a tűzoltók napi tevékenységét, amelybe ritkán nyer betekintést. Jamamoto elképzelése szerint a tűzoltóság a közösség középpontja kell hogy legyen, nemcsak maga a tűzoltás, hanem az épületben napi 24 órában zajló tevékenység is. Az utcáról látni lehet például, ahogy a központi átriumban kötelekkel és létrákkal gyakorolnak a tűzoltók. „Sok kisgyerek eljön megnézni, nagyon érdekes számukra” – mondta Jamamoto.

Hasonló koncepció alapján készült a zürichi repülőtér üzleteknek, szállodáknak, éttermeknek otthont adó központja, a The Circle, amelynek tervezésekor Jamamoto egy nyitott, 24 órás környezetet szeretett volna létrehozni, amely az utazók mellett a város lakóit is szolgálja.

Jamamoto 1945-ben Kínában született, de kisgyermekkorától Japánban nevelkedett. Már a középiskolában érdekelni kezdte az építészet. 1971-ben szerezte meg építészdiplomáját a Tokiói Egyetemen, és két évvel később saját irodát alapított. A közösségről alkotott elképzeléseit három nagyobb utazása inspirálta, amelyeket karrierje elején tett európai, észak-afrikai, latin-amerikai, közel-keleti és ázsiai falvakba, ahol a családok és a közösség közötti kapcsolatot, a privát és nyilvános terek közötti „küszöböt” vizsgálta. Szintén inspirációt jelentettek számára Hannah Arendt filozófus írásai.

Jamamoto a Jay A. Pritzker és felesége által alapított elismerés 53. díjazottja. Korábban többek között Zaha Hadidot, Rem Koolhaast, Norman Fostert és Peter Zumthort is kitüntették Pritzker-díjjal. Tavaly az elismerést a brit David Alan Chipperfield kapta.