fbpx

Járványból történelem – Karanténnaplókat vár a levéltár

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára gyűjti a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket és naplókat, hogy a jövő generációi személyes élményeken keresztül is megismerhessék a pandémia egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait.

A 21. század első, az egész világ életét befolyásoló eseménye a koronavírus járvány, melynek következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: bezártak az óvodák, az iskolák, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények és az üzletek nagy része. Kiürültek a közterek, a tömegközlekedési eszközök. Az otthoni munkavégzéssel, a kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életünkben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott az online világ.

Miként változtatta meg életünket a koronavírus? Hogyan éljük meg a vészhelyzet uralta mindennapokat? A hétköznapi emberek beszámolói, naplói a legpontosabb forrásai lehetnek egy-egy időszak, jelentős történelmi esemény kortársi tapasztalásainak, és számos személyes részlettel gazdagítják ismereteinket az adott időszakról. A naplók további erénye, hogy a múlt egyidejű átélését rögzítik, míg az utólag készült visszaemlékezésekben már tükröződnek íróik későbbi tapasztalatai is.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogadja a karantén idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat. A beadott dokumentumok egy iratértékelési folyamatot követően a levéltár állományába kerülnek. A gyűjtés célja, hogy a most rögzített élmények a történelem részeként fennmaradjanak és kutathatóvá váljanak az utókor számára. A felajánlásra szánt dokumentumokat elektronikus formában az alábbi e-mailre várják: gyujtokor@mnl.gov.hu.

Mivel a Magyar Nemzeti Levéltár jelenleg zárva tart, a papíralapú feljegyzéseket személyesen a vészhelyzet elmúltával, a korlátozó intézkedések feloldását követően tudják átvenni az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.).

A rovat további cikkei