Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke a Nemzeti Színházban hétfőn tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyarországi nemzetiségi színjátszás fénykorát éli. 13 nemzetiséget jegyeznek Magyarországon, és 17 nemzetiségi színház működik. Minden nemzetiség legalább egy-egy színházával és legalább egy-egy produkciójával megjelenik a fesztiválon.

Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnöke elmondta: többszörösére növekedett a magyarországi nemzetiségi színházak támogatása az elmúlt időben.

A Magyarországi Szerb Színház Nino Manfredi Laki Morali (Könnyű erkölcsök) című darabját mutatja be a fesztiválon, emellett egy közös produkciójuk is lesz, Európa Harmóni(k)ában címmel, amelyet több nemzetiség mutat be koncertszerű előadáson. Arról beszélt, hogy a fesztivál a találkozásra is lehetőséget ad, a társulatok egymásból is inspirációt merítenek. Az elmúlt évek tapasztalata szerint az előadások nagyrészt teltházakkal mennek a fesztiválon – mondta, hozzátéve, hogy a produkciókat magyar feliratozással játsszák.

A  Jelen/Lét Fesztivál fellépői között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani – Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház és az Urartu Örmény Színház.

Az eseményt a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával rendezik meg.

Nyitókép: Laki Morali, fotó: Szerb Színház / Kollár