Jelmezes felvonulásra, térjátékra és futóversenyre is várják az érdeklődőket február 3. és 4. között Kaposváron, a somogyi vármegyeszékhely megújult télűző fesztiválján.

A Farsangoló Kaposvár elnevezésű esemény fő programjai a tervek szerint hat somogyi hagyományőrző csoport, négy utcaszínház, hat muzsikás csapat, három táncos formáció és több mint kétszáz jelmezes részvételével zajlanak. A farsangolokaposvar.hu ismertetése szerint a BábSzínTér, az Együd Árpád Kulturális Központ, a Rippl-Rónai Múzeum, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és helyi civil szervezetek által szervezett farsangi forgatag február 3-án, délután fél háromkor kezdődik a maskarás, figurás menetek felvonulásával.

A hagyományőrzők, gólyalábasok, maskarások, bábosok, utcazenészek a belváros több pontján somogyi farsangi népszokásokat elevenítenek fel, majd látványos, vidám utcaszínházi produkciókat előadva a város főterére, a Kossuth térre mennek, ahova „az esemény díszvendége, Csokonai Vitéz Mihály és Dorottya is megérkezik”. A Kométa 14. Futófarsangot február 4-én, vasárnap rendezik; a versenyen gyermekfutamokon, 10 kilométeres és félmaratoni távon lehet indulni. 

Kaposváron 2020-ig mintegy három évtizeden át rendeztek farsangi mulatságot. A Dorottya-napok felidézték Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát, melynek alapjául egy 1798-ban Kaposváron megrendezett bál szolgált, amelyen a költő is részt vett.

A háromnapos fesztivál hagyományosan Csokonai Vitéz Mihály szobrának megkoszorúzásával, a kaposvári ifjak részvételével zajló Deák farsanggal vette kezdetét, a fő program a Dorottya kisasszony és a Karnevál herceg által vezetett maskarások belvárosi felvonulása volt. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere tavaly februárban beszélt arról, hogy az önkormányzat megújítja hagyományos farsangi rendezvénysorozatát. Ezt azzal indokolta, hogy a Dorottya-napok már nem jelentenek komoly vonzerőt, utoljára 50–100 ember volt kíváncsi rá.