A Napút tematikus számmal emlékezett meg Rejtó Jenőről halálának 75. évfordulóján. A kiadvány bemutatásának estéjén zsúfolásig telt a PIM díszterme, a hátsó szárnyban ülő közönség pedig kivetítőn követhette az eseményeket.

_D0A2800_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A lapszámot Thuróczy Gergely Rejtő-kutató és ötlettulajdonos, Szondi György főszerkesztő, dr. Veres András irodalomtörténész és Cserkuti Dávid illusztrátor mutatta be. A folyóirat 198. száma a ?Na mi újság Rejtő Úr?? címmel meghirdetett, irodalmi és képzőművészeti pályázatra beküldött alkotásásokból közöl válogatást. A bíráló bizottság 56 irodalmi és 20 képzőművészeti munkából választotta ki a nyerteseket.

_D0A2758_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Az irodalmi kategóriát Demeter László nyerte Piszkos Fred Budapesten című novellájával, melyet Papp Endre, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze olvasott fel. A kalandos, rejtői szó- és stílusfordulatokban gazdag történet szerint Senki Alfonz, Török Szultán, Piszkos Fred és P. Howard más, jól ismert regényhőse 1945 szeptemberében a Port Szaíd-i Vemhes Sellő vendéglő különtermében találkozva nemes bosszút forral az írót halálba küldő zsurnaliszta és annak szerkesztősége ellen. A szerző ügyesen ötvözi a Rejtő-regények légkörét a tényekkel, hiszen a háború zavaros éveiben valóban egy uszító hangú újságcikk okozta az író végzetét ? megjelenését követően, 1943-ban hívták be az írót munkaszolgálatra, ahol aztán nyoma veszett. Demeter László novellájában rejtői módon szolgáltat igazságot: elvereti hőseivel a bűnösöket.

Naput
Fotó: naputonline.hu

Az esten ezután Leila, az arab démon lépett színre: Kozma Tímea hastáncosnő fátyoltánccal bűvölte el a közönséget.

Magyary Ágnes, az irodalmi kategória II. helyezettje egy önéletrajzi elemeket tartalmazó, esszéisztikus írást olvasott fel. A vele holtversenybe került, szintén II. díjas Majoros Sándor, Jenő a Hadikban című elbeszéléséből pedig megtudhattuk, hogy ki volt az a tagbaszakadt légiós szellemalakban, aki az akkor még kabarétréfákat író Rejtőnek regénytémákat ajánlott egy kávéházi beszélgetés során.

_D0A2784_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A szellemvilágban játszódik Neumann Ottó Jenő visszajő című írása is, amely egy égi asztaltársasághoz vezet el, mások mellett Salamon Béla és Karinthy megidézésével. Balla Ferenc Lopva van című elbeszélése Rejtó A tizennégy karátos autó bevezetőjének sajátos átköltése. A humoros írás befejezése azonban váratlan és megrázó: ?Rejtő Jenő álmában elmosolyodik. Még nyolc napja van hátra. Még hatvan év, s tananyag lesz. Szerencsétlen esetben érettségi tétel.?


Sajnos ? vagy szerencsére? ? ez még nem jellemző. A Napút folyóirat estjén azonban bebizonyosodott, hogy Rejtó Jenőre, halhatatlan regényalakjaira és fonákságokat láttató iróniájára igen nagy szükség van napjainkban is. Az értékelt és díjazott szerzők egyaránt remek írásokkal, groteszk írói eszközökkel mutatták fel, teremtették újjá a bennünk élő Rejtőt.

Rejto_Jeno
Rejtő Jenő három arca
Fotó: naputonline.hu

Végezetül a képzőművészeti pályázatokról esett szó Cserkuti Dávid interpretálásában. Pászti Péter nyertes alkotása egy Rejtő-regénycímekből összeállított írói portré. A második díjat hárman kapták megosztva: Bohner Ferenc, Fényes András és Szirmai Kitti. Láthattunk az ebben a témakörben kihagyhatatlan nagy előd, Korcsmáros Pál rajzaira emlékeztető motívumokat, légiós hangulatú kávéreklám-képeket Rejtő-hősökkel, tengerész-gyurmafigurákat, valamint római tógában, homlokán gyémánt dísszel tündöklő Rejtő-arcképet.

Az est végén Wágner úr, Gorcsev, a Vörös Vaszics és a többiek elégedetten vigyorogtak a közönségre, és a közönség is elégedetten mosolygott vissza rájuk.

 

FGT