Március 10-én a Muzikumban rendezi meg a Filmintézet és a Hangfoglaló a BLEND-et, a hazai filmes és könnyűzenei szakma éves találkozóját. A páratlan rendezvény a tavalyi hibrid megoldást követően újra élőben lesz látogatható, az előadásokat workshopok, kerekasztal-beszélgetések és iparági network-lunch dúsítja.

A könnyűzene és a film kapcsolatát szorosabbra fűző BLEND új platformként 2020-ban indult útjára a Hangfoglaló program és Nemzeti Filmintézet Fast Forward programja közös kezdeményezéseként. A két iparág szereplőit összehozó esemény tavaly a pandémia miatt online volt követhető. Jó hír, hogy idén − a hatályos rendezvénylátogatási szabályozások betartása mellett − újból élőben találkozhat a film és a könnyűzene március 10-én, ezúttal a Muzikum falai között. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az iparági trendek az adott szakma szereplőinek általában ismertek, de a filmzene egy különleges terület, ahol a kölcsönös tudásmegosztás segítségével látványosan fejlődhet a magyar filmes és zenei szakma. A BLEND alapötlete éppen ez volt: teret nyitni az együttműködésre, kapcsolódási pontokat kialakítani és megteremteni a kötetlen networking lehetőségét. A programra a szervezők a hazai zenei és filmes szakma képviselőit: előadóművészeket, menedzsereket, filmrendezőket, music supervisorokat, zeneszerzőket, hangmérnököket, diákokat és producereket egyaránt várnak.

Az első két évben nagy figyelem övezte a BLEND-et, a nemzetközi vendégek előadásai és az interaktív programok mind telt házasak voltak. Idén az egész napos élő filmzeneszerzés mellett a BLEND egy vizuális workshopot is kínál, amire előzetes regisztráció alapján lehet bekerülni.

A program a nemzetközi szakemberek közreműködésével feltárja a filmzeneszerzők és a music supervisorok munkáját, betekintést enged az alkotói folyamaton túli gyakorlatba is. A BLEND vendége lesz márciusban Michael Pärt észt producer, music editor, aki olyan világhírű művészekkel dolgozott, mint Björk vagy Danny Elfman.

A könnyűzene filmekben betöltött szerepéről kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a résztvevők, míg a filmzeneszerzés iskoláit többszereplős panel mutatja be. A BLEND tematikájában minden évben fontos szerepet játszik a piaci aspektus, így idén sem maradhat ki a reklámzene. Bemutatják az Inspirata zengetőt is, egy magyar fejlesztésű új szoftvert, ami számos hangstúdióban felváltotta az eddigi berendezéseket és szokásokat, és egyre több kis- és nagyköltségvetésű filmben is hallhatjuk. 

A paneleket követően a résztvevők megtekinthetik
a workshopok alkotásait. Idén az élő filmzeneszerzés résztvevői Szászi Petra
(Zeneakadémia) és Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) lesznek.

A BLEND 2022-t Szalai Anna és Dorozsmai Gergő koncertje zárja majd a napközben elkészült vizuális anyagot kísérve.

A részletes program és a regisztrációs felület a BLEND Facebook-eseményében és az NFI honlapján is megtalálható.

Nyitókép: NFI