„Sokan, sokszor beszéltek már Pécsett az aktív művészeti életet meghatározó hely szelleméről, hiszen kiemelkedően sok, körülbelül 150 művész él a városban. Itt az alkalom, hogy követve a korábbi Pécsi Galéria hagyományait, látványosan képviseljük és megmutassuk ezt” – mondta el Fekete Valéria, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. vizuális művészeti vezetője.  

A LOKART során a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában nyíló kiállításokon mutatkoznak be a helyi alkotók, akik neveztek a mozgás témájára kiírt művészeti pályázatra. A kiállítóterek a fesztivál ideje alatt este 10-ig tartanak nyitva. A fődíjról és a kritikusok díjáról szakmai zsűri dönt.  

A szakmai beszélgetések három téma köré összpontosulnak. A közönség betekinthet a kortárs művészet és művészeti magazinok kulisszatitkaiba, szó lesz a főváros és a vidék kapcsolatáról a kortárs képzőművészet dimenziójában, valamint izgalmas beszélgetést hallhatunk a modern kori műgyűjtésről és műkereskedelemről. Szentgróti Dávid látványfestést tart, az alkotás örömét pedig a változatos gyermek- és kézműves-programokon a legfiatalabbak is megízlelhetik, megismerkedve a mozgás, a ritmus és a képzőművészeti alkotások kapcsolatával.

Hallható lesz a Művészeti Kar elektronikus zenei műhelyének koncertje, és különleges, megfizethető árú műalkotások közül válogathatnak az érdeklődők a művészeti piacon. Az ingyenes fesztivál célja, hogy a belváros szívében felhívja a figyelmet a város nemzetközi szinten is rangos képzőművészeti életére.

Nyitókép: a Pécsi Galéria oldaltáblája. Forrás: pecsigaleriak.hu