Jövő év szeptemberére halasztották a pandémia miatt az amerikai filmakadémia Los Angelesben megépült új múzeumának megnyitását.

Az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) új múzeumának megnyitását már több alkalommal elhalasztották. A filmmúzeum építését 2012-ben jelentették be, és az épület Renzo Piano sztárépítész tervei alapján el is készült már. A múzeum eredeti építési költsége közben csaknem megduplázódott, és végül elérte a 388 millió dollárt (113 milliárd forintot). A megnövekedett költségek finanszírozásához számos tekintélyes filmes, köztük Steven Spielberg, Barbra Streisand és George Lucas is hozzájárult bőkezű adományaival, emellett a hollywoodi filmstúdiók, alapítványok és vállalatok is dollármilliókat adtak a múzeum megvalósítására.

A koronavírus-járvány miatt a 93. Oscar-díjátadó gálát 2021. februárjáról áprilisra halasztották, és júniusban a filmmúzeum decemberre tervezett megnyitását is áprilisra tolták el. Ezt a legutóbbi időpontot változtatták meg a hétvégén 2021. szeptember 30-ra.

A filmakadémia 28 ezer négyzetméteres Los Angeles-i mozgóképmúzeumában (Academy Museum of Motion Pictures) vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat. A filmmúzeum gyűjteménye több mint 12 millió fotót, 190 ezer filmet és videót, 80 ezer forgatókönyvet, 61 ezer posztert és 104 ezer filmes művészeti tárgyat tartalmaz.

Fotó forrása: wikimedia commons