A Debreceni Ünnepi Játékok nyitóeseményét, Mozart A varázsfuvola című operáját Gemza Péter rendezésében a Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatják be.

A fesztivál idén összművészeti programsorozattá alakul, hiszen az operán, a színházon és a zenén túl zenés irodalmi és dokumentumfilm-estekkel és gyermekelőadással is várják a nézőket. A 16 napos fesztivál középpontjában továbbra is a zene, a színház és az opera áll, és kiegészül egy operaénekeseknek tartott bel canto mesterkurzussal is.

2022. július 31. és augusztus 15. között a város ikonikus helyszínei – a Kossuth tér, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, új helyszínként pedig a Csokonai Irodalmi Labor – adnak teret a produkcióknak.

A fesztivál nyitóelőadása kapcsán a produkció rendezője, Gemza Péter színházigazgató ajánlotta Mozart remekművét, mely ezúttal a Nagyerdei Szabadtéri Színpad különleges atmoszférájában új oldaláról mutatkozik meg. „A varázsfuvola különlegessége abban áll, hogy a mesebeli cselekményt átalakítja a beavatásról szóló operává. Szeretném, ha az általunk létrehozott opera kicsiket és nagyokat kiemelne a hétköznapokból, és egy különleges beavatáson vennénk részt, ahol a lélek megemelkedik.”

Augusztus 2-án szintén a Nagyerdei Szabadtéri Színpad telik meg muzsikával. A kivételesen gazdag magyar folklórt ünneplő Székely-est határok nélkül című néptánc- és népzenei esten a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna és Bandája lép fel vendégeikkel.

A Petőfi Kulturális Ügynökséggel és a FókuszPont Productions Kft.-vel együttműködésében szintén ezen a napon kezdődik és egészen augusztus 11-ig tart a Héthatár Irodalom- és Dokumentumfilm Fesztivál, amely az irodalom, a film és a zene műfaján keresztül köti össze a Kárpát-medence művészeit a közönséggel. Augusztus 2–4. között dokumentumfilm-vetítések, közönségtalálkozók, augusztus 7-től pedig irodalmi-zenés estek, gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Csokonai Irodalmi Laborban.

Augusztus 8-án a Kossuth téren Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 30. évét ünneplő, Mária evangéliuma című rockoperája – amely Szűz Mária történetét meséli el – hangzik el Juronics Tamás rendezésében, a Szegedi Kortárs Balett táncművészeivel és a Győri Nemzeti Színház zenekarának és énekkarának közreműködésével.

Augusztus 9-én a Magyarok Hollywoodban esten magyar és magyar származású hollywoodi filmesek leghíresebb műveit idézi fel a Kodály Filharmonikusok koncertshow-ja.

A Debreceni Ünnepi Játékokon idén két, saját műfajában
világszerte ismert művésznő szívhez szóló, látványos gálával ünnepli
születésnapját.

Augusztus 10-én Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes lesz Debrecen város vendége.

A Kerek világ – születésnapi gálakoncerten több zenei műfajban is megmutatja magát, legyen az népzene, világzene, klezmer vagy jazz, és természetesen az opera sem maradhat ki.

Augusztus 11-én a magyar operett koronázatlan királynője, a Kossuth-díjas Oszvald Marika ünnepli születésnapját. Az operettgálán a legnagyobb slágereket énekli, és közös történeteiket eleveníti fel Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter, Peller Károly és Vadász Zsolt társaságában.

A gálaesten a Kodály Filharmonikusok Debrecent Makláry László és Somogyi-Tóth Dániel vezényli.

A születésnapos koncertek után egy másik jeles évfordulóról emlékezik meg a fesztivál.

A Coopera ünnepi gálakoncerttel kíván tisztelegni a magyar zene meghatározó alakja, Kodály Zoltán előtt születésének 140. évfordulója alkalmából.

Augusztus 13-án a Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy című összművészeti gálakoncert feleleveníti a zeneszerző életművének fontos állomásait és műveit. A Novák Péter rendező-koreográfus kreatív ötletei alapján életre hívott gálaesten – olyan neves szólisták mellett, mint Mester Viktória, Balczó Péter és Kendi Lajos – közreműködik a Kodály Filharmonikusok, Kodály Kórus, a Lautitia Gyermekkar és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

Egyhetes bel canto mesterkurzust tart főként szakmai támogatást igénylő operaénekesek számára két világhírű operaénekes, Dolora Zajick és Ramón Vargas. Augusztus 14-én Nyáresti operaslágerek címen népszerű operaáriákat és duetteket hallhat a közönség a mesterkurzus résztvevőinek közreműködésével.

A Debreceni Ünnepi Játékok zárásaként egy igazi klasszikus zenei csemegével várják a nagyközönséget a Kossuth térre. Augusztus 15-én, a Klasszikusok éjszakáján a Somogyi-Tóth Dániel által vezényelt Kodály Filharmonikusok Debrecen ad koncertet Ramón Vargas operaénekessel közösen. A hangverseny első részében elhangzik Antonín Dvořák IX. Újvilág-szimfóniája, majd a műsor második felében az operairodalom legnépszerűbb tenoráriáit hallhatja a közönség.

Vadász Dániel fesztiváligazgató, a Coopera alapítója a közgondolkodást befolyásoló, komoly művészi értékkel és elkötelezett misszióval rendelkező márkát szeretne megalkotni, amely mérvadó kulturális találkozásokat fémjelez évről évre.

A nyitóképen Bódi Marianna operaénekes, Janovicz Zsófia, a Csokonai Színház énakkarának tagja, Balczó Péter operaénekes és Rendes Ágnes operaénekes. Fotók: Máthé András