Néhány héten belül megkezdődik Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhely renoválása, és 2022-ben szabadtéri múzeumként a látogatók előtti is megnyílik az Area Sacra, ahol Krisztus előtt 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

A jelenleg meglehetősen elhanyagolt terület az egyik legősibb római régészeti komplexum.

Az egykori Mars-mezőn négy templom és egy színház maradványai fekszenek több méter mélyen az utcaszint alatt. A rossz állapotban lévő antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül. A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti IV–I. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi. A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius-színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában Kr. e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték.

A restaurálást egymillió euróval támogatja a világhírű luxusipari cég, a Bulgari. A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt spanyol lépcső felújítását is. A cég 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.

Nyitókép: A Torre Argentina téri romok Rómában. Forrás: colosseumrometickets.com