Bemutatókkal, különleges produkciókkal, Angelin Preljocaj együttesének fellépésével immár 20. alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált február 27. és március 11. között.

A korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztiválon Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik ünnepelt koreográfusát, Wayne McGregort, valamint a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink legelismertebb táncosait hívták meg a szervezők.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója felidézte: egy évvel ezelőtt, 2019. február 15-én nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Táncszínház, így első alkalommal rendezi legkiemelkedőbb eseménysorozatát új otthonában. A Budapest Táncfesztivál a világ minden tájáról hívott sztárok mellett a hazai táncszcéna legérdekesebb, legkedveltebb képviselőit is felvonultatja. Több társulat itt mutatja be legújabb produkcióját, köztük a Szegedi Kortárs Balett is. A Vágy című előadás különlegessége, hogy három koreográfus három országból alkot táncjátékot a szegedi együttes számára.

Mint kiemelte, az Imre Zoltán Programból négy fiatal alkotóművész mutatkozik be a fesztiválon. Maday Tímea LUNA és Mádi László VERSO, valamint Finta Gábor HEPA és Újvári Milán SHOW című produkciói láthatók a Nemzeti Táncszínházban. Ezeket a darabokat vidéken is játszani fogják.

A fesztiválon három nagy együttes budapesti bemutatója látható: a Szegedi Kortárs Balett már említett előadása mellett a GG Tánc Eger legújabb darabja, a Bolero, valamint a Pécsi Balett előadásában a Csipkerózsika.

Juronics Tamás táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta: a Vágy című est első darabja saját koreográfiája, Bernarda Alba háza című művének felújítása, emellett Enrico Morelli a Coppélia-történetből készít alkotást a társulatnak, továbbá felújítják az argentin Roberto Galvan 1992-es koreográfiáját, amely az argentin tangó témáját dolgozza fel Koncert tangóharmonikára és zenekarra címmel.

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat vezetője elmondta: a Csipkerózsikát tavaly májusban készítette a Pécsi Balett számára, a darab valódi bemutatója októberben volt, Budapesten pedig először lesz látható. Mint mondta, látványos, jól fogyasztható, a mai gyerekek számára is érthető produkcióról van szó.

Mint elhangzott, a fesztivál egyik kuriózuma az idén 10 éves Duda Éva Társulat Mirror című darabja, amelyben az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Duda Éva, a társulat művészeti vezetője elmondta: az est érdekessége, hogy felkérte Maciej Kuzminski lengyel koreográfust, készítsen egy kisebb darabot a produkcióba. Az alkotó egy triót készít, az együttműködést a későbbiekben is folytatni szeretnék.

A fesztiválon egy felújítás is látható lesz: Feledi János Feledi Projectje a korábban már bemutatott Rekviemet adja elő újra a Nemzeti Táncszínházban.

Ertl Péter elmondta: a fesztivál nyitódarabja az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj együttese legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkája lesz, amely Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj 12 táncos számára írt melankolikus műve. A darab február 27-én és 28-án látható a Müpában.

Wayne McGregor 10 éves koreográfiája, a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínházba. A brit koreográfus darabját 10 táncos mutatja be, a megvilágosodás ellentmondásos korából idézi fel azt az időszakot, amikor először foglalkoztak igazán a testtel. A darab a Nemzeti Táncszínházban február 29-én és március 1-jén látható.

A fesztivál zárásaként, március 11-én a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink kimagasló táncos egyéniségeit láthatja a közönség olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.

Fotók: Kultúra.hu/ Csákvári Zsigmond

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett, fotó: Lakatos János/ Movingtarget Photo