A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A jeles alkalomból különleges, sokszínű programmal készülnek a 2023–2024-es évadra.

A Nemzeti Filharmonikusok 2023–2024-es évada a teljesség és a zenei repertoár bőségének jegyében telik. Az opera remekeinek külön bérletet szánnak ebben az évadban, amellyel szélesíteni szeretnék hangversenyeik kínálatát. Ezek az előadások lehetőséget teremtenek arra, hogy együtt lépjen fel a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, hogy vokális szólisták érkezzenek a világ minden tájáról, illetve hogy a zenés színpadi művek a közönségnek műfaji felfrissülést nyújtsanak.

A 2024-es évben is lehet számítani a klasszikus, jól ismert bérletek mellett a bérleten kívüli hangversenyekre és a Próbatermi vendégség kedvelt sorozatára is. A Somos Csaba vezette Nemzeti Énekkarnak 2024 januárjától is lesz saját bérletes sorozata, amely Pászti Miklós nevét viseli, de közreműködnek az operabérlet előadásain is. Az énekkar fellép Pergolesi vegyeskarra írt Stabat materében, de együtt éneklik az Ys királyát is. Emellett közreműködnek Rachmaninov Vesperásában, Liszt Krisztus című oratóriumában, Dvořák A kísértetmenyasszonyában, valamint Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékában.

A 2024-es zenei évad egy koncertszerű operaelőadással nyit, Édouard Lalo remekével, az Ys királyával. Az 1875-ben befejezett háromfelvonásos opera breton legendát dolgoz fel. A mitikus történetben szerelem és háború, ármány és önfeláldozás motívumai keverednek. Igazi kuriózum lesz az Aranjuezi gitárverseny bérleten kívüli előadása, ahol Joaquín Rodrigo művét Ana Vidović világklasszis virtuóz tolmácsolja.

A Ferencsik-bérlet koncertjein a Zeneakadémián Mozart és Haydn művei csendülnek fel, a Kocsis-bérlet márciusi előadásán Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kézfogásának lehet tanúja a közönség, az áprilisin Róma hangulatát, atmoszféráját idézik meg a felcsendülő hangok.

Az évadot záró májusi hónapban hallható lesz Berlioz Fantasztikus szimfóniája mellett Huszár Lajos Szólt hozzám a Csend című alkotása, Bartók Béla I. hegedűversenye, amelyet az ifjú zeneszerző Geyer Stefi iránt érzett viszonzatlan szerelme inspirálta, valamint Dohnányi Ernő magyar népdalokat feldolgozó sorozata, a Ruralia Hungarica.

Kocsis Zoltán szellemisége keretbe foglalja a Nemzeti Filharmonikusok évadját. Novemberben halálának évfordulójáról, május végén születésnapjáról emlékeznek meg egy-egy koncerttel.

Nyitókép: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Fotó: Csibi Szilvia / MNF