A Tudor-korban játszódó pszichológiai thrillerben, a Firebrandben a szörnyeteg uralkodó hatodik feleségét Alicia Vikander alakítja.

Jude Law és Eddie Marsan a  Firebrand című filmben. Fotó: Brouhaha Entertainment
Jude Law és Eddie Marsan a Firebrand című filmben. Fotó: Brouhaha Entertainment

VIII. Henrik – az anglikán egyház megalapítója, aki hat feleséget fogyasztott el – 1491-ben született és 1547-ben halt meg. Ebben az időszakban a csembaló az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb hangszerré vált az európai zenén belül, népszerűsége egészen a zongora 1700-as évek végén történt széles körű elterjedéséig tartott. A zene óriási jelentőséggel bírt az angol királyi udvarban is, VIII. Henrik is több hangszeren játszott. Emellett megalapította napjaink nagy zenei intézményeit, köztük az oxfordi Christ Churchöt és a cambridge-i Trinity College-ot, valamint befejezte a King's College Chapelt is.

A történelmi hűség miatt Jude Law sok időt szánt a gyakorlásra, a film közeli jelenetein is ő látható, nem egy profi zenész. Bár a színész már korábban is zenélt – A tehetséges Mr. Ripley-ben például szaxofonozott –, a csembaló új kihívást jelentett neki, mivel más módon kell rajta játszani, mint egy zongorán. További érdekesség, hogy Law a még hitelesebb alakítás kedvéért vérből, fekáliából és verejtékből kikevert parfümöt használt a forgatások alatt.

A film másik főszereplője Alicia Vikander, aki hatodik feleségét, Katherine Parrt alakítja, rendezője Karim Aïnouz. A több filmfesztivált is megjárt alkotás június közepén került az amerikai mozikba, hazai bemutatójáról még nincs hír.

A cikk forrása itt olvasható.