fbpx

Juhász Ferenc élete és pályája az XX sorozat következő alkalmának fókuszában

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as, XX című irodalmi sorozatának fókuszába. Petri György, Kormos István és Szőcs Géza után, a sorozat negyedik estjén Juhász Ferencet mutatják be a résztvevők.

A XX című, irodalmi sorozat negyedik eseményét május 16-án, kedden este 19 órakor tartják a MOMkult Kupolatermében. A fókuszba az idén 95 éve született Juhász Ferenc (1928–2015) kétszeres Kossuth-, József Attila-, Baumgarten- és Prima Primissima díjas költő, A Nemzet Művésze kerül.

Juhász Ferenc 1928. augusztus 28-án született Bián, egy Budapest környéki magyar–sváb faluban. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–szanszkrit szakára iratkozott be. 1947-ben gyári munkás a Francia–Magyar Pamutipari Műveknél, majd 1948 augusztusában a budapesti József Attila Népi Kollégium tagja lett, s 1948 őszétől folytathatta egyetemi tanulmányait. Első két verse (Arany, Ezüst) a Diárium karácsonyi számában jelent meg. Első verseskönyvét a Franklin Társulat adta ki 1949-ben, ugyanekkor – rejtve – Baumgarten-díjat kapott. 1950-ben A Sántha család című könyvéért József Attila-díjat kapott. 1951-ben Apám című verséért megkapta a Kossuth-díj ezüst fokozatát. 1954-ben megjelent korszakos eposza, a Tékozló ország. 1955–56-ban az Új Hang vezető költője lett, aki olyan versekkel jelentkezett, mint A szarvassá változott fiú – Szarvas-ének címen. 1975–1976-ban Nobel-díjra terjesztették elő. 1971-ben megkapta a Radnóti Miklós-díj fődíját, s 1973-ban újra Kossuth-díjban részesítették (arany fokozat). 1963-ban bekapcsolódott az Új Írás című folyóirat szerkesztésébe, melynek 1974-től 1991-ig főszerkesztője lett. 2004-ben megkapta a Prima Primissima kitüntetést, 2008-ban a Magyar Örökség díjat.

Az esten a költő emberi és alkotói megidézése mellett felolvasószínházban elevenedik meg a sokszínű életmű, a színház, a természettudomány, a vizualitás oldaláról is kötődő költemények sokasága, illetve bemutatásra kerül a Más Petőfi az enyém című, az idei Petőfi200 bicentenáriumra megjelentetett irodalmi kötet, mely Juhász Ferenc és Petőfi Sándor költői párhuzamait mutatja be számos eddig nem látott kézirat, vers és szöveg által.

Az est vendégei: Csányi Vilmos etológus-író, Féner Tamás fotográfus, Zalán Tibor költő, Hámori Gabriella színművész, Lukács Sándor színművész. Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár.

A rovat további cikkei