fbpx

Juhász Zoltán lett a Békés Megyei Könyvtár új igazgatója

Április elsejétől öt éven át Juhász Zoltán vezetheti a Békés Megyei Könyvtárat – erről határozott a megyei jogú város közgyűlése csütörtöki ülésén.

A határozati javaslatot 11 igen szavazattal, öt tartózkodás mellett szavazták meg. A pályázat kiírására azért volt szükség, mert a korábbi igazgató, Rakonczás Szilvia – aki 2008-tól vezette a könyvtárat – nyugdíjba vonul.

A január 21-i határidőre a könyvtár két jelenlegi munkavállalója, Juhász Zoltán és Lukoviczki Anna adta be pályázatát, utóbbi 2013 óta az intézmény igazgatóhelyettese. A vármegyei hatókörű városi könyvtár igazgatójának vezetői megbízásához és annak visszavonásához a miniszter egyetértése is szükséges.

Juhász Zoltán pályázatában fejlesztési elképzelései között fogalmazta meg az olvasói igények minél mélyebb megismerését, ami a könyvtár beszerzéspolitikájának alapja lenne. Munkacsoportot állítana fel a helyismereti gyűjtő és feltáró tevékenységekhez kapcsolódóan; a cél a helyismereti állomány bővítése, a helyismereti tartalmak online hozzáférhetőségének javítása lenne.

Bővítené a BékésWiki helyismereti enciklopédiát, amely az adatok alapján a könyvtár egyik legnépszerűbb szolgáltatása. Fontosnak tartja, hogy valamennyi dokumentum, így a folyóiratállomány is online elérhető és kereshető legyen. „A könyvtár nem rendelkezik kölcsönözhető elektronikus könyvekkel, jövőbemutató kezdeményezés lenne a lehetőség megvizsgálása” – fogalmazott.

Lehetségesnek tartja, hogy Békéscsaba nagyobb rendezvényeihez, emlékévekhez kapcsolódóan interaktív oktatási anyagokat készítsenek a könyvtári gyűjteményre alapozva. A zenei részlegben – pályázati támogatással – érdemesnek tartja megvizsgálni a lehetőségét egy modern zenei stúdió kialakításának, amely hang- és videóanyag vágására, szerkesztésére, felvételek készítésére alkalmas. Így a könyvtárba csábíthatnák a fiatalabb látogatókat – írta pályázatában.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A rovat további cikkei